Της Ελλάδος τα Καμάρια!!! (Pics + Vids)

August 1, 2021
195 Views

Στο προηγούμενο κείμενο, αναφερθήκαμε στα μετάλλια που έχει κατακτήσει η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια που διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τώρα όμως ήρθε να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι αθλητές που μας έκαναν υπερήφανους ανά τα χρόνια, κερδίζοντας μετάλλιο για την Ελλάδα μας.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΤΟΥ 1896

Στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων που έγινε στην Αθήνα το 1896, είναι λογικό η Ελλάδα να είχε πολλούς αθλητές και πολλές επιτυχίες. Δυστυχώς, λόγω χρονολογίας τα ντοκουμέντα δεν είναι πολλά, γι’ αυτό θα αρκεστούμε στις ονομαστικές αναφορές.

Φυσικά, ο αθλητής μας που έμεινε και στην ιστορία από εκείνη την Ολυμπιάδα, είναι ο Σπύρος Λούης, ο οποίος και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο.

Αυτό είναι το κύπελλο του Σπύρου Λούη

Τα υπόλοιπα χρυσά έφεραν οι:

Ιωάννης Μητρόπουλος στους κρίκους
Νικόλαος Ανδριακόπουλος στην αναρρίχηση επί καλώ
Ιωάννης Μαλοκίνης στα 100 μέτρα ελεύθερο για ναύτες
Γεώργιος Ορφανίδης στο Ελεύθερο τυφέκιο, 300μ
Παντελής Καρασεβδάς στο Στρατιωτικό Τυφέκιο, 200μ
Ιωάννης Φραγκούδης στο Αυτόματο πιστόλι, 25μ.
Ιωάννης Γεωργιάδης στη Σπαθασκία μεταξύ φιλάθλων
Λεωνίδας Πύργος στο Ξίφος ασκήσεων διδασκάλων
Αριστείδης Κωνσταντινίδης στη Ποδηλασία 87 χιλιόμετρα

Αργυρά μετάλλια για χάρη της Ελλάδας κατέκτησαν οι:

Χαρίλαος Βασιλάκος στο Μαραθώνιο
Παναγιώτης Παρασκευόπουλος στη Δισκοβολία
Μιλτιάδης Γούσκος στη Σφαιροβολία
Σπυρίδων Χαζάπης στα 100 μέτρα ελεύθερο για ναύτες
Αντώνης Πεπανός στα 500 μέτρα ελεύθερο
Ιωάννης Ανδρέου στα 1.200 μέτρα ελεύθερο
Θωμάς Ξενάκης στην Αναρρίχηση επί κάλω
Γεώργιος Ορφανίδης στο Αυτόματο πιστόλι, 25μ.
Ιωάννης Φραγκούδης στο Ελεύθερο τυφέκιο, 300μ
Παναγιώτης Παυλίδης στο Στρατιωτικό Τυφέκιο, 200μ
Τηλέμαχος Καράκαλος στο Ξίφος ασκήσεως
Γεώργιος Τσίτας στην Ελληνορωμαϊκή πάλη 100 κιλά
Δημήτριος Κάσδαγλης στο Τέννις απλό
Δημήτριος Κάσδαγλης, Δημήτριος Πετροκόκκινος στο Τέννις διπλό
Γεώργιος Κωλέττης στην Ποδηλασία 100 χιλιόμετρα
Σταμάτης Νικολόπουλος στην Ποδηλασία κούρσα 2 χιλιομέτρων
Σταμάτης Νικολόπουλος στην Ποδηλασία 333 μέτρα
Ευστάθιος Χωραφάς στο 100 μέτρα ελεύθερο

Ενώ τα χάλκινα τα κατέκτησαν οι:

Δημήτριος Γολέμης στα 800 μέτρα
Σωτήρης Βερσής στη Δισκοβολία
Σωτήρης Βερσής στην Άρση βαρών με δύο χέρια
Γεώργιος Παπασιδέρης στην Σφαιροβολία
Αλέξανδρος Νικολόπουλος στην Άρση βαρών με το ένα χέρι
Ευάγγελος Δαμάσκος στο Άλμα επί κοντώ
Ιωάννης Θεοδωρόπουλος στο Άλμα επί κοντώ
Ιωάννης Περσάκης στο Άλμα εις τριπλούν
Δημήτριος Δρίβας στα 100 μέτρα για ναύτες
Ευστάθιος Χωραφάς στα 1.200 μέτρα ελεύθερο
Ευστάθιος Χωραφάς στα 500 μέτρα ελεύθερο
Πέτρος Περσάκης στους Κρίκους
Νικόλαος Τρικούπης στο Στρατιωτικό Τυφέκιο, 200μ.
Νικόλαος Μωράκης στο Στρατιωτικό περίστροφο, 25μ.
Ιωάννης Φραγκούδης στο Ελεύθερο πιστόλι, 30μ.
Περικλής Πιερράκος Μαυρομιχάλης στη Σπάθη
Γιώργος Παρασκευόπουλος στην Ποδηλασία κούρσα 12 ωρών
Κωνσταντίνος Ακρατόπουλος – Αριστείδης Ακρατόπουλος στο Τένις διπλό ανδρών
Στέφανος Χριστόπουλος στην Ελληνορωμαϊκή πάλη 100 κιλά
Κωνσταντίνος Πασπάτης στο Τένις απλό

ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ ΤΟ 1904

Ο Περικλής Κακούσης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα της άρσης βαρών με δύο χέρια, σηκώνοντας 111,67 κιλά, 27 περισσότερα από τον δεύτερο αθλητή.

Ο Νικόλαος Γεωργαντάς κατάφερε να πάρει το χάλκινο μετάλλιο στη δισκοβολία με 37,68 μ., που αποτελούσε ατομικό του ρεκόρ.

Η ΛΑΜΨΗ ΤΟΥ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Το 1908, ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κατέκτησε δύο αργυρά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, στο μήκος άνευ φόρας και στο ύψος άνευ φόρας. Τα άλματα που του έδωσαν τα δύο μετάλλια ήταν 3,28 μ. και 1,55 μ. αντίστοιχα.

Ασημένιο μετάλλιο στο Λονδίνο, κατέκτησε και ο Μιχάλης Δώριζας. Ο Έλληνας αθλητής βγήκε ασημένιος ολυμπιονίκης στον ακοντισμό, με καλύτερη βολή στα 51,36 μ. έναντι 54,44 του πρώτου.

Ενώ χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Αναστάσιος Μεταξάς στη βολή κατά πήλινων δίσκων με 57 βαθμούς.

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑ

Στους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης, η Ελλάδα κατέκτησε δύο μετάλλια. Ένα χρυσό και ένα χάλκινο. Και τα δύο ήταν επιτυχίες του Κωνσταντίνου Τσικλητήρα. Ο Έλληνας αθλητής κατέκτησε στις 8 Ιουλίου το χρυσό στο μήκος άνευ φοράς με άλμα 3,37 και το χάλκινο στο ύψος άνευ φοράς με άλμα 1,55. Έτσι έφτασε τα 4 ολυμπιακά μετάλλια. Επίτευγμα που μέχρι και σήμερα δεν το έχει ξεπεράσει κανείς.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ

Στην Αμβέρσα το μοναδικό μετάλλιο το έφεραν 5 αθλητές, αυτοί ήταν οι Αλέξανδρος και Ιωάννης Θεοφιλάκης, ο Γεώργιος Μωραϊτίνης, ο Ιάσων Σάππας και ο Αλέξανδρος Βρασιβανόπουλος. Βγήκαν δεύτεροι σε βολή με στρατιωτικό πιστόλι 30 μέτρων, αγωνιζόμενοι ως εθνική ομάδα.

ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 36 ΧΡΟΝΙΑ

Και το έφερε ο Γιώργος Ρουμπάνης. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 στη Μελβούρνη, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ, με άλμα 4.50 μέτρων, μετά από επίπονο αγώνα διάρκειας 8 ωρών.

ΧΡΥΣΟ ΞΑΝΑ, 42 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Από το Τσικλητήρα είχε να δει χρυσό μετάλλιο η Ελλάδα και το είδε 42 χρόνια μετά στη Ρώμη. Το 1960, ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος και οι Οδυσσέας Εσκιτζόγλου και Γιώργος Ζαΐμης, με το σκάφος Νηρέας, κατέκτησαν το χρυσό στην ιστιοπλοϊκή κλάση Ντράγκον. Αυτό ήταν και το γεγονός της χρονιάς τότε για την Ελλάδα.

ΧΑΛΚΙΝΟ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στη πόλη του Μεξικό, στην κατηγορία των 70 κιλών σημείωσε πέντε νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα με αποτέλεσμα να καταταγεί τρίτος, παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο. Αυτό ήταν και το μοναδικό για την ελληνική αποστολή.

ΓΑΛΑΚΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΗΣ

Ο Έλληνας παλαιστής, στους Ολυμπιακούς του Μονάχου, συμμετείχε στην κατηγορία των 74 κιλών και έφτασε στον τελικό όπου έχασε από τον Τσεχοσλοβάκο Βίτσεσλαβ Μάχα 5-3 στα σημεία, καταφέρνοντας ωστόσο να κατακτήσει το ασημένιο και να διπλασιάσει τα δικά του Ολυμπιακά μετάλλια.

Η Ελλάδα όμως, στο Μόναχο κατέκτησε ακόμα ένα ασημένιο. Αυτό το κατάφερε ο Ηλίας Χατζηπαυλής στην ιστιοπλοΐα στην κατηγορία Φιν.

ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ

Η ελληνική αποστολή επέστρεψε από τη Ρωσία με τρία μετάλλια. Τα δύο από την πάλη και ένα από την ιστιοπλοΐα.
Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Μυγιάκης κατέκτησε το χρυσό στην κατηγορία 62 κιλών της ελληνορωμαϊκής και έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στο άθλημα αυτό.

Στην ίδια διοργάνωση, ο Γιώργος Χατζηιωαννίδης κατέκτησε το χάλκινο στην ελευθέρα πάλη.

Ενώ επίσης χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν και οι Τάσος Μπουντούρης, Τάσος Γαβρίλης, Άρης Ραπανάκης στην ιστιοπλοΐα με Σκάφη τύπου Σόλιγκ.

Η ΠΑΛΗ ΚΡΑΤΑΕΙ ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ

Στο Λος Άντζελες, ο Δημήτρης Θανόπουλος στην Ελληνορωμαϊκή πάλη (στα 82 κιλά) μας έφερε το ασημένιο μετάλλιο.

Ενώ μετάλλιο μας έφερε και ο Μπάμπης Χολίδης, αλλά αυτή τη φορά στα 57 κιλά και ήταν χάλκινο.

Ο ΧΟΛΙΔΗΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΞΑΝΑ

Ο Μπάμπης Χολίδης έφερε και δεύτερο μετάλλιο στη χώρα μας. Αυτή τη φορά, στην Ολυμπιάδα της Σεούλ, ο Έλληνας παλαιστής κατέκτησε και πάλι στο χάλκινο στην κατηγορία των 57 κιλών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!

Μετά από 80 χρόνια και τις επιτυχίες του Κωνσταντίνου Τσικλητήρα, η Ελλάδα κατέκτησε χρυσό στον στίβο στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης. Εκεί που η Βούλα Πατουλίδου βροντοφώναξε “Για την Ελλάδα ρε γαμώτο”!

Στην Βαρκελώνη όμως, είχαμε και την Ολυμπιακή γέννηση ενός μύθου, ενός Άτλαντα, που σήκωσε την Ελλάδα μας στα χέρια του 4 φορές και η πρώτη έγινε το 1992 όπου και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Ο Πύρρος Δήμας έκανε την αρχή!

ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΑΤΛΑΝΤΩΝ

Στην Ατλάντα το 1996, η ελληνική αποστολή μέτρησε 8 κατακτήσεις μεταλλίων. Τα 4 ήταν χρυσά και τα υπόλοιπα ασημένια, από αυτά, τα 5 ήταν στην άρση βαρών, το ένα στο ύψος, ένα στην ιστιοπλοΐα και ακόμα ένα στις ασκήσεις εδάφους.

Ο Πύρρος Δήμας έκατσε κάτω από την μπάρα και κατέκτησε πάλι το χρυσό, φτάνοντας στα δύο ολυμπιακά μετάλλια της καριέρας του και εμάς στα ουράνια.
Δύο μέρες μετά, η άρση βαρών μας έφερε άλλο ένα χρυσό. Αυτή τη φορά ο Κάχι Καχιασβίλι, στην κατηγορία των 99 κιλών, κατέκτησε και εκείνος την πρώτη θέση.
Την ίδια μέρα, η Ελλάδα μας πανηγύρισε και τρίτο μετάλλιο, το οποίο ήταν και αυτό χρυσό. Ο Ιωάννης Μελισσανίδης με μία εντυπωσιακή εμφάνιση, κέρδισε την πρώτη θέση στις ασκήσεις εδάφους και ο εθνικός μας ύμνος ακούστηκε για τρίτη φορά.
Τον χορό των χρυσών μεταλλίων έκλεισε ο Νίκος Κακλαμανάκης, ο οποίος κατέκτησε την πρώτη θέση και με διαφορά στην ιστιοπλοΐα τύπου Μιστράλ.

Η αρχή βέβαια στις κατακτήσεις των μεταλλίων έγινε από τον Λεωνίδα Σαμπάνη. Ο Έλληνας αθλητής κατέκτησε το ασημένιο στην άρση βαρών.
Η άρση βαρών μας έδωσε και άλλο μετάλλιο με τον Βαλέριο Λεωνίδη, ο οποίος κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το ασημένιο.
Ο Λεωνίδας Κόκας συνέχισε τις επιτυχίες για την Ελλάδα και με τον αγώνα του κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στην άρση βαρών.
Η μεγαλύτερη ευχάριστη έκπληξη έγινε στο άλμα εις ύψος, όπου η Νίκη Μπακογιάννη κατέκτησε την δεύτερη θέση και χάρισε στην χώρα μας ακόμα ένα μετάλλιο.

ΤΟ ΣΙΔΝΕΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνευ, η χώρα μας κατέκτησε συνολικά 13 μετάλλια, σκεφτείτε πως είναι ο μεγαλύτερος απολογισμός σε Ολυμπιακούς Αγώνες εκτός συνόρων.

Ο Πύρρος Δήμας συνέχισε από εκεί που σταμάτησε στην Ατλάντα και έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής με τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στην καριέρα του.

Δεύτερο συνεχόμενο μετάλλιο και για τον Κάχι Καχιασβίλι με τα χρώματα της Ελλάδας (τρίτο προσωπικό του), το οποίο ήταν και αυτό χρυσό όπως στην Ατλάντα. Με 410 κιλά άφησε στην δεύτερη θέση τον Πολωνό Κολέτσκι και κατέκτησε την πρώτη θέση.

Στο Σίδνευ είχαμε και την εμφάνιση του Κώστα Κεντέρη. Ο “Αίολος” ή αλλιώς “Γιος του Ανέμου”, εμφανίστηκε από το πουθενά και πήρε παραμάζωμα τους αντιπάλους του, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Ο πρώτος άνδρας Έλληνας μετά το Τσικλητήρα, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σε στίβο. Ο αθλητής μας άφησε όλο τον πλανήτη με το στόμα ανοιχτό, κατακτώντας την πρώτη θέση με χρόνο 20.09.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνευ, η Ελλάδα έδειξε πως ξέρει και από Τάε Κβον Ντο. Ο Μιχάλης Μουρούτσος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, μάλιστα είναι ο πρώτος των πρώτων, καθώς το Τάε Κβον Ντο ήταν η πρώτη φορά που μπήκε σε Ολυμπιάδα.

Ο στίβος του Σίδνευ είχε και άλλο ελληνικό μετάλλιο. Αυτό ήταν ασημένιο και το κατέκτησε η Κατερίνα Θάνου στα 100 μέτρα. Η Ελληνίδα αθλήτρια, έχασε το χρυσό από την Μάριον Τζόουνς, η οποία όπως παραδέχθηκε χρόνια αργότερα, έτρεχε ντοπαρισμένη. Μάλιστα, η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου, είχε δηλώσει για εκείνη πως «Η Μάριον Τζόουνς θα μείνει στις μνήμες μας, ως μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία του αθλητισμού».

Η άρση βαρών σε συνέχεια των επιτυχιών της, έδωσε και άλλα μετάλλια στην Ελλάδα. Ο Λεωνίδας Σαμπάνης και ο Βίκτωρας Μήτρου κέρδισαν από ένα ασημένιο.

Ένα ακόμα ασημένιο μετάλλιο μας ήρθε από τους κρίκους και τον Δημοσθένη Ταμπάκη, ο οποίος κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

Τα ασημένια μετάλλια όμως δεν σταμάτησαν εδώ. Ο στίβος μας προσέφερε άλλα δύο. Το ένα το έφερε η Μιρέλα Μανιάνι με το ακόντιο.

Και το άλλο η Τασούλα Κελεσίδου στη δισκοβολία.

Μετάλλιο επίσης είχαμε και στην ελευθέρα πάλη, συγκεκριμένα ο Αμιράν Καρντάνοφ κατέκτησε το χάλκινο για την Ελλάδα 12 χρόνια μετά τον Χολίδη.

Στο Σίδνευ είδαμε και το πρώτο μετάλλιο από γυναίκα στην άρση βαρών. Συγκεκριμένα, η Ιωάννα Χατζηιωάννου κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο.

Χάλκινο μετάλλιο έφερε στην Ελλάδα και η εθνική ομάδα ανσάμπλ. Στο σύνθετο ομαδικής της ρυθμικής, σε ένα πρόγραμμα με μουσική του Μάνου Χατζιδάκη από τα παιδιά του Πειραιά.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν εκεί που γεννήθηκαν. Η πατρίδα μας φιλοξένησε και πάλι το “παιδί” της το 2004, σε μία γιορτή που οι αθλητές μας, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Ο απολογισμός ήταν 16 μετάλλια, τα περισσότερα που έχει κατακτήσει η χώρα μας αν εξαιρέσουμε εκείνους του 1896.

Στη συγχρονισμένη κατάδυση από βατήρα 3 μέτρων, ο Θωμάς Μπίμης και ο Νίκος Συρανίδης, μας πρόσφεραν το χρυσό μετάλλιο, ένα μετάλλιο από εκείνα που δεν περιμέναμε η αλήθεια είναι. Αλλά το καλοδεχτήκαμε και το πανηγυρίσαμε φυσικά.

Στους κρίκους, ο Δημοσθένης Ταμπάκος έκανε το θαύμα του άλλη μία φορά. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης και κάτοχος του ασημένιου του Σίδνευ, μέσα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ κατέκτησε το χρυσό και ξεσήκωσε το πλήθος.

Ένας ακόμα αθλητής που μας χάρισε το χρυσό το 2004 είναι ο Ηλίας Ηλιάδης. Ο 18χρονος τότε αθλητής, κατέκτησε τη πρώτη θέση στο Τζούντο.

Στα ελληνικά νερά, η Ελλάδα μας βρήκε δύο ακόμα μετάλλια. Το πρώτο ήρθε από τις Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά, οι οποίες κατέκτησαν το χρυσό στην κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας. Ενώ ο Νικόλαος Κακλαμανάκης, κατέκτησε το ασημένιο στην ιστιοσανίδα τύπου Μιστράλ και έγραψε άλλη μία σελίδα στη λαμπρή καριέρα του.

Η Μιρέλα Μανιάνι, μετά το ασημένιο του Σίδνευ, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη στην Αθήνα. Στον τελικό, κάνοντας μία συγκινητική προσπάθεια, κατόρθωσε στην τελευταία της βολή, να ρίξει το ακόντιό της στα 64,29 μέτρα και να κατακτήσει την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο.

Η Αναστασία Κελεσίδου μας χάρισε άλλο ένα μετάλλιο στη δισκοβολία. Η Ελληνίδα αθλήτρια, με βολή στα 66,68 κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο κατέληξε στην Ελλάδα μας.

Η Πηγή Δεβετζή έγραψε και εκείνη το όνομα της στη λίστα με τους Ολυμπιονίκες μας. Στον τελικό του αγωνίσματος (άλμα εις τριπλούν), κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο με επίδοση 15,25 μ. στην τέταρτη από τις 6 προσπάθειες που επιχείρησε στον τελικό.

Μεγάλη εμφάνιση πραγματοποίησε η Αθανασία Τσουμελέκα στα 20 χιλιόμετρα βάδην. Η Ελληνίδα αθλήτρια με χρόνο 1.29.12 κατέκτησε την πρώτη θέση και πήρε το χρυσό μετάλλιο.

Επόμενο χρυσό μετάλλιο ήρθε από την Φανή Χαλκιά, η Ελληνίδα αθλήτρια με χρόνο 52.82 δεν άφησε περιθώριο σε καμία να της πάρει την πρώτη θέση.

Στην παράταση χάθηκε ακόμα ένα χρυσό και αυτό αφορά την εθνική ομάδα πόλο γυναικών. Η Εθνική μας έχασε από την Ιταλία 10-9 και έτσι κατέκτησε το ασημένιο και τη δεύτερη θέση.
Τα κορίτσια που κατέκτησαν το ασημένιο είναι οι Ελληνάκη, Ασιλιάν, Μελιδώνη , Καραπατάκη, Λιόση, Κοζομπόλη, Οικονομοπούλου, Ρουμπέση, Μωραϊτίδου, Καραγιάννη, Λαρά, Μωραϊτη, Μυλωνάκη.

Στο κλειστό της Νίκαιας είχαμε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα. Ήταν η τελευταία παράσταση του Πύρρου Δήμα. Το “Λιοντάρι της Χιμάρας” όπως τον βάπτισαν, έδωσε τέλος σε μία σπουδαία καριέρα με τρόπο ιδανικό. Με το τέταρτο του μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μόνο εκείνος και ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας έχουν τόσα. Ο Πύρρος Δήμας, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο μέσα σε αποθέωση και δάκρυα.

Ακόμα ένα μετάλλιο μας έφερε η Ελισσάβετ Μυστακίδου. Η αθλήτρια του Τάε Κβον Ντο κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο.

Το ελληνικό Τάε Κβον Ντο όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Με τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη να φτάνει μέχρι τον τελικό, η Ελλάδα κατέκτησε ακόμα ένα ασημένιο μετάλλιο.

Χάλκινο μετάλλιο μας χάρισαν και οι Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης στο Διπλό σκιφ ελαφρών βαρών μπροστά σε 12000 θεατές.

Η πάλη πιστή στο ραντεβού που είχε ορίσει, μας χάρισε ακόμα ένα. Αυτή τη φορά ήταν ο Αρτιόμ Κιουρεγκιάν που κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο.

ΣΤΗ ΜΕΤΑ ΑΘΗΝΑΣ ΕΠΟΧΗ

Μετά την Αθήνα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ταξιδεύουν στο Πεκίνο. Από την Κίνα η ελληνική αποστολή επιστρέφει με τέσσερα μετάλλια.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, γύρισε από την Κίνα με ακόμα ένα ασημένιο μετάλλιο, όπως είχε πάρει και στην Αθήνα.

Στο Διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, η Ελλάδα πήρε το ασημένιο. Ο Πολύμερος λοιπόν, κατέκτησε και δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο αλλά αυτή τη φορά όχι με τον Σκιαθίτη δίπλα του, αλλά με τον Μούγιο.

Η Σοφία Μπεκατώρου, η Σοφία Παπαδοπούλου και η Βιργινία Κραβαριώτη κατάφεραν να κατακτήσουν τη τρίτη θέση στο Ίνγκλινγκ και να γυρίσουν στην Ελλάδα με το χάλκινο.

Ενώ και η Πηγή Δεβετζή κατέκτησε ακόμα ένα μετάλλιο για χάρη της Ελλάδας, η Ελληνίδα αθλήτρια κατέκτησε την τρίτη θέση παίρνοντάς το χάλκινο.

“ΑΦΙΛΟΞΕΝΟ” ΛΟΝΔΙΝΟ

Στο Λονδίνο το 2012, η Ελλάδα μας κατέκτησε δύο μετάλλια. Το ένα το έφερε ο Ηλιάδης στο Τζούντο. Ο αθλητής μας, κατέκτησε τη τρίτη θέση και κέρδισε το δεύτερο του Ολυμπιακό μετάλλιο το οποίο ήταν χάλκινο.

Το δεύτερο μετάλλιο το έφεραν η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η Χριστίνα Γιαζιτζίδου στο Διπλό σκιφ ελαφρών βαρών και ήταν και αυτό χάλκινο.

ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΗΡΘΑ

Ο απολογισμός της χώρας μας στην Βραζιλία ήταν αρκετά θετικός, μιας και 6 συνολικά μετάλλια γύρισαν στην Ελλάδα.

Η Άννα Κορακάκη κατέκτησε τα δύο από αυτά, με την Ελληνίδα αθλήτρια να παίρνει το χρυσό στα 25μ σπορ πιστόλι και το χάλκινο στο 10μ. αεροβόλο πιστόλι.

Άλλο ένα κορίτσι μας έκανε φοβερή εμφάνιση στο Ρίο και κέρδισε για χάρη της Ελλάδας το χρυσό μετάλλιο. Ο λόγος για την Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία βγήκε πρώτη στο επί κοντώ.

Από το 2004 και τον Δημοσθένη Ταμπάκο είχε να δει επιτυχία στους κρίκους η Ελλάδα, αλλά στο Ρίο ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το πρώτο του χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης στην τελευταία του Ολυμπιάδα, έκανε το όνειρο του πραγματικότητα και κατέκτησε ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, έχασε το χρυσό αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Ενώ μετάλλιο κατέκτησαν και οι Πάνος Μάντης και Παύλος Καγιαλής. Οι δύο Έλληνες αθλητές, κατέκτησαν την τρίτη θέση στη κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας και πήραν το χάλκινο μετάλλιο.

Αυτοί είναι οι Έλληνες αθλητές που κατάφεραν μέσα από τους αγώνες τους, να τιμήσουν την πατρίδα μας, εμείς από την πλευρά μας ένα έχουμε να πούμε.

Σας ευχαριστούμε πολύ παιδιά, για τις χαρές που μας προσφέρατε και για τα αισθήματα που μας προκαλέσατε.. Μέσα από τα δικά σας όνειρα και τη δική σας δουλειά, χαρήκαμε και νιώσαμε υπερήφανοι! Γιατί ο αθλητισμός αυτό είναι άλλωστε, στιγμές! Και η Ελλάδα ξέρει από αθλητισμό, γιατί ας μην ξεχνάμε, η Ελλάδα μας, είναι η Μητέρα των Ολυμπιακών Αγώνων!

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ