Τι έκανες στους Ολυμπιακούς Ελλάδα ;

August 1, 2021
105 Views

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία γιορτή του αθλητισμού. Μία γιορτή που γεννήθηκε στο τόπο μας, από τους προγόνους μας και την γιορτάζουμε κάθε 4 χρόνια σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Χιλιάδες αθλητές έχουν σαν στόχο και όνειρο ένα ολυμπιακό μετάλλιο, ενώ πολλοί ονειρεύονται έστω και την συμμετοχή.

Αλήθεια όμως, η Ελλάδα μας η οποία είναι και η “Μητέρα¨ των Ολυμπιακών αγώνων, πως τα πηγαίνει όλα αυτά τα χρόνια; Τι επιτυχίες έχει καταγράψει; Και πόσα μετάλλια έχει κατακτήσει; Το 24Betgr έψαξε και βρήκε για εσάς τις απαντήσεις. Να τονίσουμε όμως πως η διοργάνωση του Τόκιο δεν συμπεριλαμβάνεται στο κείμενο.

ΑΘΗΝΑ 1986

Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως είναι λογικό έγινε στην Αθήνα. Το 1986 λοιπόν, η χώρα μας κατέκτησε συνολικά 46 μετάλλια. Από αυτά, τα 10 ήταν χρυσά, τα 17 ασημένια και τα 19 χάλκινα. Ήταν και η διοργάνωση με τα περισσότερα μετάλλια που κατακτήθηκαν από την Ελλάδα σε μία Ολυμπιάδα.

ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ 1904

Ο απολογισμός της 3ης Ολυμπιάδας ήταν φτωχός. Η Ελλάδα κατέκτησε δύο μετάλλια, ένα χρυσό και ένα χάλκινο.

ΛΟΝΔΙΝΟ 1908

Η χώρα μας έφυγε από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου με 4 μετάλλια, τα 3 από αυτά ήταν ασημένια και το 4ο χάλκινο.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ 1912

Η Ελλάδα επιστρέφει στα χρυσά μετάλλια αλλά ο απολογισμός παραμένει φτωχός μιας και συνολικά κατέκτησε δύο. Ένα χρυσό και ένα χάλκινο.

ΑΜΒΕΡΣΑ 1920

Από την Αμβέρσα, οι βαλίτσες γύρισαν με μόνο ένα ασημένιο μετάλλιο.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ 1956

Η χώρα μας πέρασε μία περίοδος 36 χρόνων για να δει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες. Αυτή η περίοδος τελείωσε στην Μελβούρνη όπου κατακτήσαμε ένα χάλκινο.

ΡΩΜΗ 1960

Μετά από 48 χρόνια, η Ελλάδα είδε ένα χρυσό μετάλλιο να κρέμεται στο λαιμό αθλητή της. Αυτό ήταν και το μοναδικό εκείνης της Ολυμπιάδας.

ΜΕΞΙΚΟ 1968

Η επιστροφή από το Μεξικό είχε και ένα χάλκινο μετάλλιο. Το μοναδικό εκείνης της διοργάνωσης.

ΜΟΝΑΧΟ 1972

Από την Γερμανία, η ελληνική αποστολή επέστρεψε με δύο μετάλλια, τα οποία ήταν ασημένια.

ΜΟΣΧΑ 1980

Επιστροφή με 3 μετάλλια από τη Μόσχα και μάλιστα το ένα χρυσό. Τα υπόλοιπα δύο ήταν χάλκινα.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ 1984

Το ταξίδι στην Αμερική, είχε απολογισμό για την χώρα μας δύο μετάλλια. Ένα ασημένιο και ένα χάλκινο.

ΣΕΟΥΛ 1988

Ένα μετάλλιο μας χάρισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ, αυτό ήταν χάλκινο.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 1992

Μετά από 106 χρόνια, η Ελλάδα κατέκτησε πάνω από ένα χρυσό μετάλλιο. Στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης, η χώρα μας κέρδισε δύο μετάλλια αλλά και τα δύο ήταν χρυσά.

ΑΤΛΑΝΤΑ 1996

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ατλάντα ήταν “πλούσιοι” σε απολογισμό για τα ελληνικά δεδομένα. Οι Έλληνες επέστρεψαν με 8 μετάλλια πίσω, τα οποία ήταν 4 χρυσά και 4 ασημένια.

ΣΙΔΝΕΥ 2000

Νέα χιλιετία μπήκε στο ημερολόγιο και η χώρα μας είδε διψήφια κατάκτηση μεταλλίων μετά από 114 χρόνια και τους Ολυμπιακούς της Αθήνας 1986. Συνολικά στο Σίδνευ κερδίσαμε 13 μετάλλια, από αυτά τα 4 ήταν χρυσά, τα 6 ασημένια και τα 3 χάλκινα.

ΑΘΗΝΑ 2004

Η χρονιά που οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν σπίτι τους. Μέσα στην Ελλάδα, τα μετάλλια έφτασαν στα 16, από αυτά τα 6 ήταν χρυσά, τα 6 ασημένια και τα 4 χάλκινα.

ΠΕΚΙΝΟ 2008

Από την Κίνα, οι Έλληνες επέστρεψαν με τέσσερα μετάλλια. Τα δύο εξ αυτών ήταν ασημένια και τα άλλα δύο χάλκινα.

ΛΟΝΔΙΝΟ 2012

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, η Ελλάδα κατέκτησε δύο μετάλλια, τα οποία και τα δύο ήταν χάλκινα.

ΡΙΟ 2016

Με 6 μετάλλια επέστρεψε η ελληνική αποστολή από την Βραζιλία. Τα τρία ήταν χρυσά, το ένα ασημένιο και τα δύο χάλκινα.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η χώρα μας έχει κατακτήσει 116 μετάλλια, από αυτά τα 33 είναι χρυσά, τα 43 ασημένια και τα 40 χάλκινα. Πολλά ή λίγα δεν έχει σημασία, άλλωστε η Ελλάδα έχει κερδίσει το πιο σημαντικό “χρυσό”, τους ίδιους τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΥΓ.Και αν σας κάνει εντύπωση που δεν αναφέρουμε τους αθλητές και τα αγωνίσματα, κάντε λίγη υπομονή, Έρχεται και δεύτερο μέρος, αφιερωμένο στους αθλητές που δόξασαν με τις επιδόσεις τους την χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους Ολυμπιονίκες μας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ