ΟΠΑΠ: Στα 328 εκατ. ευρώ τα έσοδα του πρώτου τριμήνου

June 11, 2020
348 Views

Ανοδικά κινούνταν τα μεγέθη του ΟΠΑΠ το πρώτο τρίμηνο του 2020 και έως την ημέρα της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων ΟΠΑΠ και ΟΠΑΠ PLAY στις 13 Μαρτίου, όμως κατόπιν επηρεάστηκαν εύλογα, καθώς επί 58 ημέρες το δίκτυο παρέμεινε κλειστό στην Ελλάδα και επί 68 ημέρες στην Κύπρο.

Όσον αφορά τα καταστήματα παιγνιομηχανημάτων OPAP PLAY επαναλειτούργησαν στις 08.06.2020, μετά από 85 ημέρες, ενώ τέλος, η επανέναρξη της ιπποδρομιακής δραστηριότητας στο Μαρκόπουλο, θα πραγματοποιηθεί στις 15.06.2020, έπειτα από 94 ημέρες.

Πιο αναλυτικά, ο οργανισμός παρουσίαζε ενισχυμένα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) σε επαναλαμβανόμενη βάση (+1,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι) μέχρι πριν την ημερομηνία αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων στις 13 Μαρτίου. Παράλληλα, σταδιακή ανάκαμψη των εργασιών παρατηρείται από τις 11 Μαΐου και μετά όπου τα καταστήματα επαναλειτούργησαν, ενώ περαιτέρω ανάκαμψη αναμένεται με την επανέναρξη – αυτές τις ημέρες – δημοφιλών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, με την παράλληλη επαναλειτουργία των καταστημάτων PLAY στις 8 Ιουνίου.

Συνάμα, στην επερχόμενη τακτική γενική συνέλευση θα προταθεί η διανομή μερίσματος χρήσης 2019 ποσό 0,30 ευρώ ανά μετοχή, επιπρόσθετα του έκτακτου μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή που διανεμήθηκε τον Φεβρουάριο 2020.

Τα έσοδα του πρώτου του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 328,3 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 17,1% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, ενώ το μεικτό κέρδος (από παιχνίδια) μειώθηκε κατά 20,5% στα 122,3 εκατ. ευρώ (α’ τρίμηνο 2019: 153,9 εκατ. ευρώ), ως αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων, ενώ σε επαναλαμβανόμενη βάση μέχρι και την 13η Μαρτίου παρέμεινε σε θετικά επίπεδα.

Αναλυτικότερα:

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το α’ τρίμηνο 2020 μειώθηκαν κατά 23,6% στα 86,4 εκατ. ευρώ (α’ τρίμηνο 2019: 113,0 εκ. ευρώ)

Λειτουργικά έξοδα α’ τριμήνου 2020 στα 57,7 εκ. μειωμένα κατά 6,9% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα σημαντικών ενεργειών εξοικονόμησης κόστους.

Τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο 2020 μειώθηκαν κατά 37,8% στα 35,5 εκατ. ευρώ (α’ τρίμηνο 2019: 57,2 εκατ. ευρώ).

Ισχυρή ταμειακή θέση με καθαρό δανεισμό στα 555,6 εκατ. ευρώ και δείκτης Καθαρός Δανεισμός/LTM EBITDA στο 1,4x.

Ισχυρή απόδοση του Stoiximan η οποία συνδυάστηκε με την ενίσχυση του ρυθμού αύξησης της διαδικτυακής λειτουργίας του ΟΠΑΠ κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Επιπτώσεις από τον κορονοϊό

Από το ξέσπασμα του κορονοϊού, ο ΟΠΑΠ παρακολουθεί στενά και υιοθετεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τους πελάτες, τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες του, καθώς και να διασφαλίσει τη συνέχεια των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Παρόλο που η μέχρι στιγμής μετά-κορωνοϊού απόδοση είναι ικανοποιητική, είναι αποδεκτό ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος που πρέπει να καλυφθεί, προκειμένου η απόδοση του Ομίλου να φτάσει και πάλι στα συνήθη επίπεδα. Ο αντίκτυπος του δεύτερου τριμήνου θα είναι σημαντικός καθώς το δίκτυο παρέμεινε κλειστό για περίπου μισό τρίμηνο, αλλά ο τελικός αντίκτυπος σε πλήρες έτος δεν είναι σαφής επί του παρόντος, καθώς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια των κοινωνικών αποστάσεων και των σχετικών εντολών, την απουσία προσφορών αθλητικών γεγονότων καθώς και τον ρυθμό της μακροοικονομικής ανάκαμψης.

Ωστόσο, παρά το δύσκολο περιβάλλον, τόσο ο Όμιλος όσο και η Εταιρεία επιδεικνύουν μια ισχυρή οικονομική θέση.

Jan Karas, Acting CEO: Η εστίαση στην online δραστηριότητα άρχισε να αποδίδει καρπούς

«Το πρώτο τρίμηνο του 2020 για τον ΟΠΑΠ είχε δύο όψεις. Από τη μία, πετύχαμε σημαντική ανάπτυξη, που προήλθε κυρίως από τις δραστηριότητες των παιγνιομηχανημάτων (VLTs) και του στοιχηματισμού, έως τις 13 Μαρτίου. Από την άλλη, από τις 14 Μαρτίου και μετά, ανεστάλη η λειτουργία του εμπορικού δικτύου μας, γεγονός που επέφερε σοβαρή μείωση των εσόδων του Ομίλου. Ωστόσο, καταγράψαμε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα συνολικά, ενεργοποιώντας αμέσως το πλάνο επιχειρησιακής συνέχειας, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση κόστους και ενισχύοντας τη ρευστότητά μας.

Σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο, η εστίαση μας στην online δραστηριότητα και οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες, άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Πετύχαμε ισχυρή ανάπτυξη της πελατειακής μας βάσης, βελτιώνοντας παράλληλα το διαδικτυακό μας προϊοντικό χαρτοφυλάκιο, μέσω της διάθεσης virtual παιχνιδιών στοιχηματισμού και παιχνιδιών casino. Ταυτόχρονα, καταλήξαμε σε συμφωνία για την απόκτηση επιπλέον μεριδίου στις δραστηριότητες της Stoiximan σε Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό η συμμετοχή μας να ανέλθει στο επίπεδο του 84,49%.

Από τις 11 Μαΐου, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και οι πλανόδιοι πωλητές της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. επανεκκίνησαν τις δραστηριότητες τους, ενώ το δίκτυο καταστημάτων PLAY ξεκίνησε εκ νέου τη λειτουργία του από τις 8 Ιουνίου, υπό αυστηρούς περιορισμούς και προληπτικά μέτρα, καθώς η ασφάλεια των πρακτόρων και των πελατών μας έχει πάντα προτεραιότητα.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου προς το δίκτυό μας, τόσο για την άμεση προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα και τις νέες συνθήκες εργασίας, όσο και για την αποφασιστικότητα που επέδειξε για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων, καθώς σημειώθηκε το εντυπωσιακό ποσοστό επαναλειτουργίας 99%, από την πρώτη κιόλας ημέρα. Είμαι αισιόδοξος ότι η σκληρή δουλειά, το θετικό πνεύμα και η δέσμευση των πρακτόρων και των εργαζομένων μας, θα δώσουν ξανά ώθηση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ΟΠΑΠ».