Η ΔΟΕ αναγνωρίζει τα e-Sports ως άθλημα!

October 30, 2017
722 Views

Ιστορικές διαστάσεις ενδεχομένως να λάβει στο μέλλον, η εχθεσινή Σύνοδος κορυφής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Κι αυτό, γιατί ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν και η θέση της ΔΟΕ απέναντι στο φαινόμενο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, πιό γνωστών ως e-Sports.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς, να μην τεθεί καν θέμα, δεδομένου ότι ο «φυσικός» αθλητισμός δεν έχει καμμία σχέση με τον «τεχνητό» και τις χρήσεις της τεχνολογίας, οι «αθάνατοι» φαίνεται πως έχουν εντελώς διαφορετική άποψη.

Οπως προέκυψε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου, η ΔΟΕ εκτιμά πως τα e-Sports παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη, ιδιαίτερα στο δημογραφικό επίπεδο των νέων σε διάφορες χώρες, και μπορούν να αποτελέσουν μια πλατφόρμα για την εμπλοκή του Ολυμπιακού Κινήματος. Τα ανταγωνιστικά e-Sports, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αθλητικές δραστηριότητες και οι εμπλεκόμενοι φορείς προετοιμάζουν και εκπαιδεύουν με ένταση που μπορεί να συγκριθεί με τους αθλητές στα παραδοσιακά αθλήματα.

Μάλιστα τα μέλη της ΔΟΕ, προχώρησαν ακόμη ένα βήμα, εκφράζοντας την άποψη, πως για να αναγνωρισθούν από την ΔΟΕ ως άθλημα, το περιεχόμενο των e-Sports δεν πρέπει να παραβιάζει τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων. Μια περαιτέρω απαίτηση για αναγνώριση από την ΔΟΕ πρέπει να είναι η ύπαρξη ενός οργανισμού που να εγγυάται την συμμόρφωση με τους κανόνες και κανονισμούς του Ολυμπιακού Κινήματος, όπως αυτοί σχετικά με το ντόπινγκ, τον στοιχηματισμό και την χειραγώγηση.