11ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Μοριακής Ογκολογίας και Στοχεύουσας Θεραπείας

April 11, 2017
364 Views

Με αφορμή την πρόσφατη διοργάνωση του 11ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου Μοριακής Ογκολογίας και Στοχεύουσας Θεραπείας αλλά και επ’ ευκαιρία της επικείμενης παρουσίασης του νέου Συλλόγου Ογκολογικών Ασθενών «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ!», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου, δημοσιογραφική ενημέρωση στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Γεώργιο Πενθερουδάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Ογκολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντή Ογκολογικής Κλινικής Π.Γ.Μ Ιωαννίνων ενώ στο πάνελ συμμετείχαν οι Παθολόγοι-Ογκολόγοι κ.κ. Λήδα Κωσταδήμα και Δημήτριος Πετράκης καθώς και εκπρόσωποι του νεοσύστατου Συλλόγου.

11ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Μοριακής Ογκολογίας και Στοχεύουσας Θεραπείας: Οι νέες επιστημονικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση των νεοπλασιών

Για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποιήθηκε στην ιστορική πόλη των Ιωάννινων το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Μοριακής Ογκολογίας και Στοχεύουσας Θεραπείας.
Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Κλωνικής Ετερογένειας της Νεοπλασίας, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) και του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας του Καρκίνου. Σκοπός της διοργάνωσης ήταν η εκπαίδευση και ενημέρωση Ογκολόγων, μοριακών βιολόγων, παθολογοανατόμων, εκπαιδευόμενων ιατρών αλλά και φοιτητών για σύγχρονα θέματα μοριακής στόχευσης των νεοπλασμάτων και καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις για ασθενείς με νεοπλασίες.

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών, παρουσιάστηκαν οι νέες εξελίξεις θεραπευτικής στόχευσης κινασών, διαμεμβρανικών υποδοχέων, αγγειογένεσης και κυτταρικού κύκλου του καρκίνου από τα «έξυπνα» φάρμακα καθώς και η επαγωγή της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού εναντίον του καρκίνου. Παράλληλα, υπήρξε μια γόνιμη αλληλεπίδραση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με ενδιαφέροντα περιστατικά ενώ ιδιαίτερα θετική εντύπωση δημιούργησε η παρουσίαση ερευνητικών δραστηριοτήτων ελληνικών επιστημονικών ομάδων, απτή απόδειξη της δυναμικής της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας, παρά την κρίση που διέρχεται η οικονομία τα τελευταία χρόνια.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο τίμησαν με την παρουσία τους, κατόπιν πρόσκλησης από την Οργανωτική Επιτροπή, διακεκριμένοι ξένοι ομιλητές κ.κ. Stefan Altug, Sylvie Lorenzen, Emmanuelle Dochy και Stefan Rauh.

Οι δραστηριότητες της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν Ιωαννίνων στους τομείς των κλινικών δοκιμών και της επιστημονικής έρευνας
Παρά τις σημαντικές προόδους στην έκβαση ασθενών με κακοήθη νεοπλάσματα, η νόσος δεν ελέγχεται με τις υπάρχουσες θεραπείες σε σημαντικό ποσοστό περιστατικών με προχωρημένες ή μεταστατικές κακοήθειες. Ηθική και επιστημονική επιταγή της ογκολογικής κοινότητας είναι η κατοχύρωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο μέσω της συμμετοχής των ασθενών σε προσεκτικά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές, που έχουν λάβει έγκριση από τα θεσμικά όργανα της ελληνικής Πολιτείας.

Η Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική του Π.Γ.Ν Ιωαννίνων (ΠΟΚ) δραστηριοποιείται στην κλινική έρευνα καθώς σε αυτήν διεξάγονται επιστημονικά άρτιες κλινικές δοκιμές, διεθνών και ελληνικών ερευνητικών ομάδων, στο πλαίσιο των οποίων καινοτόμες και πρωτοποριακές θεραπευτικές προσεγγίσεις παρέχονται στους ασθενείς μετά από ενδελεχή έγγραφο ενημέρωση τους. Αξίζει, μάλιστα, να σημειώσουμε ότι η παροχή των καινοτόμων αυτών θεραπειών στους συμμετέχοντες γίνεται δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για το σύστημα υγείας ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ΠΟΚ, επίσης, φιλοδοξεί να αναπτύξει στα Ιωάννινα την πρωτοποριακή τεχνολογία των Υγρών Βιοψιών, που αφορά τη μελέτη μεταλλάξεων και μοριακών βλαβών των νεοπλασματικών κυττάρων με εξαιρετικά ευαίσθητες πλατφόρμες PCR στο αίμα των ασθενών με απλή αιμοληψία, εν αντιθέσει με τη βιοψία του όγκου, η οποία είναι επώδυνη και με κόστος. Η κλινική εφαρμογή των Υγρών Βιοψιών απαιτεί γνώση και προσοχή και καθοδηγείται από τον θεράποντα ιατρό, αλλά έχει ελπιδοφόρο μελλοντικό ορίζοντα χρήσεων. Η ΠΟΚ έχει ήδη εγκαταστήσει τον πρώτο εξοπλισμό στο Παθολογοανατομικό τμήμα με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και φιλοδοξεί σύντομα να εγκαταστήσει ψηφιακή PCR στο Τμήμα Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Στις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συγκυρίες της εποχής μας, η ΠΟΚ στοχεύει στην αριστεία, εργασία και υγειονομική και κοινωνική προσφορά. Η ενίσχυση της στελέχωσης της κλινικής με επιμελητές, μέλη ΔΕΠ και ειδικευόμενους είναι επιτακτική, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το ευαίσθητο και δύσκολο κλινικό έργο της.

Χαρακτηριστικά, στην ετήσια απογραφή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η Ογκολογική Κλινική ήταν με μεγάλη διαφορά η πρώτη σε αριθμό επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία (14.000 ετησίως), ενώ απέσπασε το πρώτο και δεύτερο βραβείο ερευνητικών εργασιών στο 3ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας. Επιπλέον, ο Διευθυντής της ΠΟΚ, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Γ. Πενθερουδάκης είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κατευθυντήριων Οδηγιών στην Ογκολογία.

Κατά τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, ενθαρρυντικά βήματα γίνονται με την αρωγή της ελληνικής πολιτείας για την κάλυψη των κενών με εξειδικευμένα ιατρικά στελέχη. Απώτερος στόχος της ΠΟΚ είναι, με τη βοήθεια του πανεπιστημίου και του νοσοκομείου καθώς και της 6ης ΥΠΕ και των θεσμικών υπουργείων, να καταστεί κοιτίδα αριστείας και έρευνας και να προσελκύσει παλινόστηση εκλεκτών Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού (αναστροφή του brain drain).

Σύλλογος Ασθενών με Νεοπλασία, Φίλων και Οικογενειών Βορειο-Δυτικής Ελλάδας «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ!»
Ο Σύλλογος «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ!», ιδρύθηκε με σκοπό τη διασύνδεση, στήριξη, ενημέρωση, συνεργασία και πρόσβαση στην κοινωνία και τις θεσμικές Αρχές των ασθενών με καρκίνο, των φίλων και των οικογενειών τους, καλύπτοντας έτσι το σημαντικό κενό στην Βορειο-Δυτική Ελλάδα στον τομέα αυτό.

Ο νέος αυτός φορέας πραγματώνεται με τη συνεργασία και στήριξη ειδικών επιστημόνων, των Τοπικών Αρχών, της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν Ιωαννίνων αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι έχουν ανταποκριθεί ήδη θερμά στην πρωτοβουλία.

Καθώς ο σύλλογος θα αποκτά «σάρκα και οστά», γραφεία, μέλη και εμπειρία, ο ορίζοντας των δράσεών του σταδιακά θα εμπλουτίζεται, με πρώτη ενέργεια την ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τη φύση του καρκίνου, τη σημασία της ενημέρωσης και της καλής ψυχολογίας των ασθενών καθώς και τη σχέση τους με τις οικογένειές τους και τους θεράποντες ιατρούς τους.