Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

April 1, 2017
651 Views

Το ζήτημα της απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών μέσω ΕΟΠΥΥ ως προς την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, περιέχεται σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή η Βουλευτής Ν. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Βράντζα.

Στο πλαίσιο της ερώτησης γίνεται ρητή αναφορά, στο γεγονός ότι κατά τα τελευταία έτη της επιβολής των μνημονιακών βαρών στην Χώρα μας, το φλέγον ζήτημα της υπογεννητικότητας φαίνεται να επιδεινώνεται δραματικά και, μάλιστα, με αλματώδεις ρυθμούς. Προς αντιμετώπιση του συγκεκριμένου σοβαρού προβλήματος, δεν είναι τυχαίο ότι αρκετά Κράτη παγκοσμίως έχουν συμπεριλάβει στις αντίστοιχες δράσεις τους και την απρόσκοπτη πρόσβαση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Εν όψει των ανωτέρω, ερωτάται εάν ο αρμόδιος Υπουργός προτίθεται να αναθεωρήσει τις σχετικές διαδικασίες μέσω ΕΟΠΥΥ αναφορικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με σκοπό τον εξορθολογισμό και την απλοποίησή τους.

Ειδικότερα, τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα αναφορικά:
(α) με τη δυσλειτουργία των Επιτροπών του ΕΟΠΠΥ ως προς τη χορήγηση φαρμάκων, ιδίως σε ανύπαντρες γυναίκες,
(β) με την μη αναγνώριση των σπερμοδιαγραμμάτων που διενεργούνται από εξειδικευμένους επιστήμονες, κλινικούς εμβρυολόγους⁄υπεύθυνους εργαστηρίων σπερματολογίας και εμβρυολογίας και
(γ) με τις μεγάλες καθυστερήσεις ως προς τον έλεγχο από τις επιτροπές εξωσωματικής, που έχουν ως αποτέλεσμα την πολύμηνη αναμονή των υπογόνιμων ζευγαριών πέραν του εξαμήνου, καθιστώντας, έτσι, την πρόσβαση στη θεραπεία πρακτικώς αδύνατη.