Εξοικονόμησε 46,5 εκατ. ευρώ η Πρέμιερ Λιγκ στις μεταγραφές

February 3, 2017
605 Views

Συνολικό όφελος 40 εκατομμυρίων λιρών (46,5 εκατ. ευρώ) αποκόμισαν από τις χειμερινές μεταγραφές οι 20 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, αφού για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια έλαβαν περισσότερα χρήματα για ποδοσφαιριστές που παραχώρησαν από όσα δαπάνησαν αυτόν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Deloitte.

Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το ισοζύγιο ήταν σαφώς αρνητικό, με τις δαπάνες να ξεπερνούν τα έσοδα κατά 100 εκατ. λίρες (116 εκατ. ευρώ). Κατά μέσον όρο, οι αγγλικές ομάδες ξόδευαν τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου τα προηγούμενα πέντε χρόνια 54 εκατ. λίρες (62,8 εκατ. ευρώ) περισσότερες από όσες εισέπρατταν.

Βασικό ρόλο στην ανατροπή της έως το 2016 συνήθους πορείας των οικονομικών των αγγλικών ομάδων, που ξόδευαν για αγορές χωρίς μεγάλα έσοδα στις πωλήσεις, έπαιξε η νέα κυρίαρχος της παγκόσμιας μεταγραφικής αγοράς, η Κίνα. Τα έσοδα της Τσέλσι και της Γουότφορντ από τις μετακινήσεις των Οσκαρ (60 εκατ. ευρώ) και Οντιόν Ιγκάλο (23 εκατ.) σε κινεζικούς συλλόγους μόνο ευκαταφρόνητα δεν ήταν. Ομως, τον δικό τους ρόλο έπαιξαν και οι αγορές των Ντμίτρι Παγιέ και Μέμφις Ντεπάι από γαλλικούς συλλόγους, καθώς η Μαρσέιγ πλήρωσε 29 εκατ. ευρώ στη Γουέστ Χαμ για τον πρώτο και η Λιόν 19 εκατ. ευρώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον δεύτερο.

Τα στοιχεία της Deloitte δείχνουν ότι οι 20 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ ξόδεψαν 215 εκατ. λίρες (250 εκατ. ευρώ) –εκ των οποίων τα μισά (110 εκατ. λίρες) τα δαπάνησαν οι έξι τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας– ενώ οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις παικτών ανήλθαν στα 255 εκατ. λίρες (296,6 εκατ. ευρώ). Με τις δαπάνες αυτές τα συνολικά μεταγραφικά έξοδα των 20 κορυφαίων αγγλικών ομάδων στην τρέχουσα σεζόν ανήλθαν σε 1,4 δισ. λίρες (1,63 δισ. ευρώ).