Η Bundesliga σε… τροχιά χρήσης του video replay

January 24, 2017
559 Views

Οι δοκιμές με την τεχνολογία του βοηθού διαιτητή που έχει πρόσβαση στα ριπλέι των βίντεο (VAR) στην διάρκεια των αγώνων ήταν επιτυχημένες κι έτσι βρίσκεται σε καλό δρόμο η χρήση της στους αγώνες της Bundesliga για την αγωνιστική περίοδο 2017-18, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Η εν λόγω τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιεί ριπλέι των βίντεο και διαιτητές εκτός του αγωνιστικού χώρου, εξελίχθηκε με στόχο να βοηθήσει τους «άρχοντες των αγώνων» να παίρνουν σωστότερες αποφάσεις και, επομένως, να βελτιώσει την ποιότητα των αγώνων.

Ο διαιτητής επικοινωνεί με δύο βοηθούς διαιτητές που είναι υπεύθυνοι για το βίντεο και οι οποίοι κάθονται σε ένα δωμάτιο στο στάδιο, όπου έχουν πρόσβαση σε όλες τις γωνίες από τις κάμερες.

Αυτοί εξετάζουν τα γκολ που επιτυγχάνονται, τα πέναλτι που καταλογίζονται, τις απευθείας κόκκινες κάρτες και τις περιπτώσεις λανθασμένης ταυτότητας, όταν ένας παίκτης, ο οποίος παρατηρείται με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα, στην πραγματικότητα δεν εμπλέκεται στο συμβάν.

«Μέχρι τώρα πηγαίνει εξαιρετικά, αλλά τώρα αρχίζουμε με τις ζωντανές δοκιμές, για παράδειγμα την επικοινωνία ανάμεσα στον βοηθό που είναι υπεύθυνος για το βίντεο και τον διαιτητή» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που είναι υπεύθυνος για τους διαιτητές, Ρόνι Τσίμερμαν και τόνισε ότι η ανατροφοδότηση από τον ποδοσφαιρικό κόσμο είναι «θετική χωρίς εξαίρεση». «Πιστεύω ότι όλοι το θέλουν αυτό. Όλοι θέλουν αυτά τα λάθη σχεδιασμού του συστήματος να εξαλειφθούν» υπογράμμισε.

Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Λίγκα έχει ανακοινώσει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα χρησιμοποιείται στους αγώνες πρωταθλήματος, στα μπαράζ ανόδου/υποβιβασμού και στο Σούπερ Καπ. Η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών, στις οποίες έχουν γίνει δοκιμές του εν λόγω συστήματος. Η πρώτη διεθνής αναμέτρηση, στην οποία δοκιμάστηκε αυτή η τεχνολογία ήταν ένα φιλικό ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γαλλία, το οποίο διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2016.

Η FIFA θα λάβει την τελική απόφαση για τη χρησιμοποίηση αυτής της τεχνολογίας το 2018.