Νέο κίνδυνο για… ποδοσφαιρικό Grexit βλέπει η ΕΠΟ

January 24, 2017
527 Views

Η ΕΠΟ κατέθεσε προτάσεις στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών επικαλούμενη τον κίνδυνο διακοπής των εθνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου με παρέμβαση της FIFA και της UEFA .

Το θέμα σχετίζεται με την αγωγή που κατέθεσε η ΟΔΠΕ μαζί με επτά συνδέσμους διαιτητών ποδοσφαίρου (Έβρου, Καβάλας, Λειβαδιάς, Δράμας, Χαλκιδικής, Άρτας και Ανατολικής Αττικής). Ζήτησαν την ακύρωση του κανονισμού διαιτησίας έχοντας ως επιχείρημα τον αθλητικό νόμο του 2015. Ζητούν την εναρμόνιση του καταστατικού και των κανονισμών της διαιτησίας σύμφωνα τον νόμο.

Το SDNA.gr αποκάλυψε τις προτάσεις της ΕΠΟ, η οποία αναφέρει ότι «ειδικά ως προς το άθλημα του ποδοσφαίρου, αναγνωρίζεται διεθνώς ως πρωτογενής, με δυνατότητα πλήρους αυτονομίας και ανεξαρτησίας της έναντι άλλων εννόμων τάξεων, έτσι ώστε η ύπαρξη, λειτουργία και εγκυρότητά της να μην υπόκειται στην έγκριση της έννομης τάξης του Ελληνικού κράτους ή να αμφισβητείται από αυτήν, κατά τη θεμελιακή αρχή της εκατέρωθεν ανοχής».

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία τονίζει ότι «ο Κανονισμός διαιτησίας ανήκει στους βασικούς κανονισμούς του ποδοσφαίρου, με βάση τις ρυθμίσεις του οποίου (όπως προς επιλογή, ορισμό κ.λ.π. Διαιτητών) διεξάγονται τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταργηθεί ή ακυρωθεί με απόφαση Δικαστηρίου μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου των πρωταθλημάτων γιατί θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη σ’ όλο το επαγγελματικό και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της χώρας».

Η ΕΠΟ κάνει αναφορά στην ΟΔΠΕ, τους συνδέσμους αλλά και σ’ ένα ενδεχόμενο ποδοσφαιρικό Grexit: «οι εκπρόσωποι των εναγόντων, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το υφιστάμενο σήμερα πλαίσιο έχει επιβληθεί στο Ελληνικό ποδόσφαιρο από τις υπερκείμενες αρχές UEFA και FIFA και οι διαιτητές οφείλουν να είναι εγγεγραμμένοι στις κατά τόπους ποδοσφαιρικές Ενώσεις – Μέλη της ΕΠΟ και όχι σε συνδέσμους – σωματεία, όπως τα ενάγοντα σωματεία, και ούτως γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υφίσταται καμία δυνατότητα να συνεχιστεί κανένα πρωτάθλημα στην Ελλάδα είτε επαγγελματικό είτε μη, χωρίς την ύπαρξη αυτών των όρων και χωρίς τον ισχύοντα Κανονισμό διαιτησίας, αφού, εκτός των άλλων, το βασικότερο στοιχείο είναι ότι δεν θα το επιτρέψουν η FIFA και η UEFA».