Δοκιμή Audi A3 Sportback 1.6 TDI 110

January 12, 2017
443 Views

Το ανανεωμένο Audi Α3 ενισχύει την θέση της γερμανικής μάρκας στη κατηγορία των premium μικρομεσαίων αυτοκινήτων. Η προσπάθεια της μάρκας να αναβαθμίσει το Α3 περιλαμβάνει παρεμβάσεις στους βασικούς τομείς και ενίσχυση των τεχνολογικών υποδομών.

Η δοκιμή στην Ελλάδα έγινε με την πετρελαιοκίνητη έκδοση 1.600 κ.εκ. που αποδίδει 110 ίππους. Πρόκειται για μια πρόταση η οποία απευθύνεται σε όσους διανύουν τουλάχιστον 15.000 χλμ. τον χρόνο και έχουν προγραμματίσει να χρησιμοποιήσουν αυτό το αυτοκίνητο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Επίσης, για να γίνει απόσβεση της επιπλέον δαπάνης σε σχέση με την αξία της ανάλογης βενζινοκίνητης έκδοσης, πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως σε υπεραστικό περιβάλλον και στον αυτοκινητόδρομο.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την διάρκεια της δοκιμής, στον αυτοκινητόδρομο το γερμανικό αυτοκίνητο κατανάλωσε μόλις 4,8 λίτρα ντίζελ για κάθε 100χλμ. Στην πόλη όμως η κατανάλωση ανέβηκε στα 5,7 λίτρα/100χλμ. Επίσημη κατανάλωση 3,8 λίτρα/100χλμ.

Ο κινητήρας 1.600 κ.εκ. TDI είναι ένα από τα καλύτερα σύνολα της αγοράς. Χρησιμοποιείται στα περισσότερα μοντέλα του γκρουπ VW και διακρίνεται για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Η απόδοση των 110 ίππων έχει και έναν ανεκτίμητο σύμμαχο την ιδιαίτερα υψηλή ροπή η οποία φτάνει τα 25,4 χλγμ. Μάλιστα για την καλύτερη κλιμάκωση της παρεχόμενης ενέργειας, η ροπή κάνει την εμφάνιση της από χαμηλά. Μόλις από τις 1.500 σ.α.λ. δίνει την απαραίτητη ώθηση για να κινηθεί το πεντάπορτο αυτοκίνητο, βάρους 1.320 κιλών. Ουσιαστικά, μόλις ο οδηγός πατήσει το γκάζι η ροπή δίνει το παρών. Το κιβώτιο είναι χειροκίνητο με έξι σχέσεις.

Αξίζει να τονισθεί, η δυνατότητα του μοτέρ να ανεβάζει στροφές χωρίς ιδιαίτερη πίεση καθώς και η πολιτισμένη λειτουργία του. Μάλιστα στο υψηλό εύρος λειτουργίας του, δίνει την εντύπωση ότι είναι ένας βενζινοκινητήρας. Οι μηχανικοί στη προσπάθεια τους να αυξήσουν τα χαρακτηριστικά άνεσης και το επίπεδο της ποιότητας κύλισης- στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα premium μοντέλα – αναβάθμισαν περαιτέρω την ηχομόνωση και την προστασία της καμπίνας από τους κραδασμούς. Οι επιδόσεις του είναι καλές. Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 10,5?? τελική 200 χλμ./ώρα. Εκπομπές CO2 99 γραμ./χλμ.