Ακατάλληλα πρόσθετα σε συμπληρώματα για νεογνά και βρέφη!

January 11, 2017
743 Views

Η ευαισθησία πάνω σε θέματα που αφορούν τη διατροφή των νεογνών και των βρεφών είναι ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι, από όλους μας δεδομένη. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές κατά τις οποίες η άγνοια καταρρίπτει την όποια ευαισθησία υπάρχει.

Κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει με κάποια συμπληρώματα διατροφής που προτείνονται για νεογνά και βρέφη και τα οποία εμπεριέχουν ακατάλληλα πρόσθετα για αυτές τις ηλικίες.

Παράδειγμα αποτελεί γνωστό συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης D σε μορφή σταγόνων, το οποίο προτείνεται ευρέως για νεογνά και βρέφη.

Είναι γεγονός ότι όλοι οι διεθνείς επιστημονικοί φορείς καταλήγουν πως η βιταμίνη D πρέπει να δίνεται συμπληρωματικά σε όλα τα βρέφη που θηλάζουν, από την 1η κιόλας μέρα του θηλασμού. Όμως αυτή η σύσταση πρέπει να εφαρμόζεται μέσα από συμπληρώματα διατροφής ειδικά σχεδιασμένα για νεογνά και βρέφη…

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να προτείνονται σκευάσματα τα οποία εμπεριέχουν μη εγκεκριμένα πρόσθετα για αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες, όπως είναι το τεχνητό γλυκαντικό ακεσουλφάμη Κ (Ε 950) και η προπυλενογλυκόλη (Ε 1520) ουσία η οποία λόγω της υγροσκοπικότητας της χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό (κύριο συστατικό στο υγρό που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα).

Ο χαρακτηρισμός μη εγκεκριμένα πρόσθετα για νεογνά και βρέφη έρχεται από τον καθήλην αρμόδιο φορέα που δεν είναι άλλος από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Η EFSA λοιπόν δηλώνει ρητά “None of the food additives acesulfame K, E 950 and propylene glycol; E 1520 are currently authorised for direct addition to any infant formulae”  παραπέμποντας στο κανονισμό Νο 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον οποίο αναφέρονται τα επιτρεπόμενα πρόσθετα τροφίμων για κάθε ηλικιακή ομάδα.

Το παράδοξο είναι δε ότι το εν λόγω συμπλήρωμα διατροφής συστήνεται με τις ευλογίες παιδιάτρων, οι οποίοι προφανώς αγνοούν τη πλήρη σύνθεση του.

Ως γονείς λοιπόν, διαβάζετε με προσοχή τις ετικέτες των συμπληρωμάτων, ειδικά όταν πρόκειται να δώσετε κάτι σε νεογνά και βρέφη, ρωτάτε αν κάτι σας προκαλεί εντύπωση ή απορία και βέβαια επιμένετε στο να αναζητάτε αναφορές στη συσκευασία που δηλώνουν κάθετα πως το προϊόν είναι ειδικά σχεδιασμένο για νεογνά και βρέφη.

Πηγή: diettv.gr