Σαρωτικές αλλαγές σε Champions League και Europa League από το 2018-2019

December 10, 2016
1019 Views

Όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για το Champions League και το Europa Leagueπρόκειται να αλλάξουν, από τον τρόπο διοργάνωσης μέχρι και την ώρα έναρξης των αγώνων.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA επικύρωσε τις αλλαγές που είχε προωθήσει από τον προηγούμενο Αύγουστο και αφορούσαν την περίοδο 2018-2021.

Οι αλλαγές αυτές προσφέρουν τέσσερις θέσεις στους ομίλους του Champions League στις τέσσερις πρώτες χώρες στην κατάταξη της UEFA, με συνέπεια τα εισιτήρια για εκπροσώπους άλλων χωρών να μειώνονται από 21 σε 16.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες τέσσερις θέσεις των Primera Division, Bundesliga, Premier League και Serie A θα αγωνίζονται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση δίχως προκριματικά ή πλέι οφ, ενώ οι εκπρόσωποι των υπολοίπων 51 εθνικών ομοσπονδιών – μελών της UEFA θα διεκδικούν μόλις 16 θέσεις.

Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό πώς θα διαμορφωθούν τα προκριματικά και τι αλλαγές θα προκύψουν.

Ωστόσο, σε περίπτωση που στην προκριματική φάση του Champions League αποκλειστούν πρωταθλητές χωρών, θα δημιουργηθεί “μονοπάτι πρωταθλητών” στα προκριματικά του Europa League, ώστε να συνεχίσουν εκεί την ευρωπαϊκή πορεία τους.

Μία κομβικής σημασίας μεταβολή είναι η αλλαγή της κλασικής ώρας έναρξης των αγώνων του Champions League, δηλαδή στις 21:45, πλην εξαιρέσεων λόγω καιρού ή άλλων ειδικών περιπτώσεων.

Όπως ανακοινώθηκε από την UEFA, για το Champions League θα δημιουργηθούν δύο διαφορετικές ζώνες, μία στις 20:00 ώρα Ελλάδας και μία στις 22:00, ώστε “να επιτραπεί στους φιλάθλους να παρακολουθούν περισσότερους αγώνες”.

Οι ημέρες διεξαγωγής των αγώνων δεν μετατίθενται. Τα παιχνίδια του Champions League θα γίνονται Τρίτη και Τετάρτη και του Europa League την Πέμπτη.

Η κατάταξη της UEFA χωρίζεται στα δύο. Θα υπάρξει μία κατάταξη που θα αφορά τις κληρώσεις και τις τοποθετήσεις σε γκρουπ δυναμικότητας των ομάδων και μία κατάταξη για τον διαμοιρασμό των χρημάτων της UEFA.

Η πρώτη κατάταξη θα γίνει πιο δίκαιη για τους συλλόγους που τα πηγαίνουν καλά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά η συγκομιδή τους επιβαρύνεται από τον χαμηλό συντελεστή της χώρας στην οποία ανήκουν και ο οποίος αυτήν τη στιγμή αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής βαθμολογίας ενός συλλόγου.

Αντιθέτως, οι σύλλογοι από τα πιο ισχυρά πρωταθλήματα, ευνοούνται από τη μεγάλη βαθμολογία της χώρας τους, ακόμα κι αν τα αποτελέσματά τους τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι θετικά.

Με το νέο σύστημα, ο υπολογισμός της βαθμολογίας ενός συλλόγου θα αφορά αποκλειστικά τα αποτελέσματά του τα τελευταία πέντε χρόνια και δεν θα σχετίζεται με τη βαθμολογία της χώρας από την οποία προέρχεται.

Όσον αφορά την κατάταξη για οικονομικούς λόγους, η UEFA θα λαμβάνει υπόψιν τα αποτελέσματα των τελευταίων δέκα ετών του συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ σε αυτήν τη συγκομιδή θα προστίθεται και μπόνους ανάλογα με τους ευρωπαϊκούς τίτλους που έχει κατακτήσει στην ιστορία του, με μεγαλύτερη βαρύτητα στα τελευταία χρόνια. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα μπόνους που θα ευνοούν οικονομικά κάθε κάτοχο ευρωπαϊκού τροπαίου.

Η χώρα μας βρίσκεται σε μία… οριακή θέση μετά από αυτές τις αλλαγές. Η μόνιμη θέση στους ομίλους Champions League του πρωταθλητή Ελλάδας είχε χαθεί, χωρίς σοβαρές προοπτικές να ανακτηθεί, με συνέπεια να στηρίζεται στα προκριματικά.

Τα εισιτήρια των προκριματικών μειώθηκαν και ως εκ τούτου, το έργο των εκπροσώπων μας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τη μορφή που θα αποκτήσουν οι προκριματικές φάσεις από εδώ και πέρα.

Στο Europa League η Ελλάδα ούτως ή άλλως δεν είχε απευθείας εισιτήριο για τη φάση των ομίλων, επομένως οι αλλαγές δεν πρόκειται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις ομάδες μας.

Όσον αφορά στην κατάταξη, στο εξής η UEFA θα προσμετρά τα αποτελέσματα κάθε συλλόγου χωριστά και θα τον ανταμείβει με τις αντίστοιχες καλές ή κακές κληρώσεις σε προκριματικά ή ομίλους, χωρίς να επηρεάζεται απο τη συνολική βαθμολογία της χώρας.