Στα top picks της Eurobank Equities ο ΟΠΑΠ λόγω VLTs

November 21, 2016
844 Views

Στη λίστα των top picks διατηρεί τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Eurobank Equities, μετά και την απόφαση για τη ρύθμιση του πλαισίου για τα VLTs και την επανεκκίνηση του σχεδιασμού ανάπτυξής του από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με την Eurobank Equities, η σύσταση σαφώς παραμένει για “αγορά” και η τιμή στόχος στα 9,30 ευρώ, με τη χρηματιστηριακή να επισημαίνει ότι η απόφαση για τα VLTs είναι ο καταλύτης που θα δώσει ώθηση στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Υπενθυμίζεται εδώ, ότι όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων αποφάσισε την εισαγωγή  νέου Κανονισμού Διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων μέσω Παιγνιομηχανημάτων (VLTs), ο οποίος καθιερώνει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο ΟΠΑΠ εισέρχεται πλέον στη φάση υλοποίησης αυτής της επένδυσης και εργάζεται εντατικά για την πλήρη ανάπτυξη των VLTs, που αποτελεί εταιρική προτεραιότητα για το έτος 2017.

Μία από τις βασικές τροποποιήσεις του νέου πλαισίου είναι ότι ο κώδικας εισάγει την ιδέα της αυτο-επιβολής ορίων για τους παίκτες, ουσιαστικά επιτρέποντας στους παίκτες να καθορίσουν το μέγιστο ποσό που μπορούν να δαπανήσουν κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή, σύμφωνα με την Eurobank Equities, σε σχέση με το περιοριστικό πλαίσιο που θεσπίστηκε στα μέσα του 2015 (η οποία εισήγαγε αυστηρά όρια όσον αφορά τόσο στο χρόνο όσο και στη μέγιστη απώλεια).

Όπως αναφέρει η Eurobank Equities, κατά την πρώτη ανάγνωση, οι κύριες διατάξεις είναι οι εξής:

1) Οι παίκτες που δικαιούνται να στοιχηματίσουν σε VLTs θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 21 ετών

2) Η χρήση της κάρτας παίκτη είναι υποχρεωτική (όπως ήταν αναμενόμενο), αλλά η αίτηση για την έκδοση της κάρτας δεν φαίνεται να περιλαμβάνει τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) του παίκτη

3) Οι τρέχουσες άδειες (πρακτορεία) θεωρούνται έγκυρες υπό ορισμένες προϋποθέσεις

4) Οι ώρες λειτουργίας των χώρων VLTs έχουν επεκταθεί σε σχέση με το περιοριστικό καθεστώς που θεσπίστηκε το 2015 (10:00 – 02:00 κατά τις εργάσιμες ημέρες και 10:00-04:00 Παρασκευή-Σάββατο και αργίες)

5) Η αλκοόλη (πώληση, κατανάλωση) θα επιτρέπεται στους χώρους VLTs (υπόκεινται σε περιορισμούς)

6) Ο χώρος ανά μηχάνημα τυχερών παιχνιδιών είναι 3 τ.μ..

Λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωση του ΟΠΑΠ για την επανεκκίνηση του έργου και τις προηγούμενες παρατηρήσεις σχετικά με το χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη των πρώτων μηχανημάτων, η Eurobank Equities εκτιμά ότι η ανάπτυξη μπορεί να ξεκινήσει το συντομότερο έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017. Από τις εκτιμήσεις της, η λειτουργία των μηχανών (16,5 χιλ) θα συμβάλει στα μικτά έσοδα (GGR – Μεικτά κέρδη ή έσοδα, βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος των εταιριών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία) κατά 500 εκατ. ευρώ κατά πλήρη ανάπτυξη, ενώ ο ΟΠΑΠ μπορεί να προσθέσει 170 εκατ. ευρώ στα EBITDA από την πλήρη ανάπτυξη των 35 χιλ. μηχανών.

Συμπερασματικά, η Eurobank Equities θεωρεί ότι η κανονιστική τροποποίηση σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τον ΟΠΑΠ. Στην τρέχουσα τιμή, η υπάρχουσα επιχείρηση αποτιμάται πλήρως, αλλά η αποτίμηση γίνεται αρκετά ελκυστική μετά το 2017, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεισφορά των VLTs. Ο ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται στο c9x 2016e σε όρους EV / EBITDA και 7.8x με βάση τις εκτιμήσεις του 2017. Με τους επενδυτές να αναμένεται να ενσωματώσουν το κεφάλαιο VLTs στη μετοχή, καθώς και τις εκτιμήσεις για τα μερίσματα, η μετοχή του ΟΠΑΠ αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον. Υπό αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με την Eurobank Equities, βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές της.