ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ: Πως να την αντιμετωπίσετε

November 9, 2021
116 Views

Το αίσθημα του ξαφνικού και έντονου άγχους, το οποίο επιφέρει και σωματικά συμπτώματα, όπως το τρέμουλο, ο αποπροσανατολισμός, η ναυτία, ο γρήγορος και ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, η ξηροστομία, η δύσπνοια, η εφίδρωση και η ζάλη, είνα η γνωστή σε πολλούς ανθρώπου ως ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ.

Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού δεν είναι επικίνδυνα, αλλά μπορούν να γίνουν πολύ τρομακτικά, κάνοντας πολλές φορές τον ασθενή να νιώθει ότι παθαίνει καρδιακό επεισόδιο, ότι πρόκειται να καταρρεύσει ή ακόμα και να πεθάνει. Οι περισσότερες κρίσεις πανικού διαρκούν από πέντε λεπτά έως μισή ώρα.

«Οι κρίσεις πανικού περνάνε πάντα και τα συμπτώματα δεν αποτελούν σημάδια ότι συμβαίνει κάτι κακό. Πείτε στον εαυτό σας ότι τα συμπτώματα που βιώνετε οφείλονται απλώς στο άγχος. Μην αναζητάτε περισπασμούς. Αμυνθείτε απέναντι στην επίθεση και προσπαθήστε να συνεχίσετε να κάνετε πράγματα. Αν είναι δυνατό, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να παραμείνετε στην κατάσταση μέχρι να υποχωρήσει το άγχος», αναφέρει ο Paul Salkovskis, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας και Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Bath και προσθέτει:

«Αν βιώνετε μια σύντομη, ξαφνική κρίση πανικού, ίσως να σας βοηθήσει το να είναι κάποιος μαζί σας που να σας διαβεβαιώνει ότι θα περάσει και ότι τα συμπτώματα δεν πρέπει να σας ανησυχούν».

Αν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού αναπνέετε γρήγορα, μπορείτε να κάνετε μια άσκηση αναπνοής που θα ανακουφίσει και τα άλλα συμπτώματα. Προσπαθήστε:

  • να εισπνεύσετε όσο πιο αργά, βαθιά και απαλά μπορείτε από τη μύτη σας
  • να εκπνεύσετε αργά, βαθιά και μαλακά από το στόμα σας
  • κάποιους τους βοηθά να μετρούν σταθερά από το ένα έως το πέντε σε κάθε εισπνοή και εκπνοή
  • κλείστε τα μάτια σας και επικεντρωθείτε στην ανάσα σας

Το πιθανότερο είναι να αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ ενδεχομένως μετά να αισθάνεστε κουρασμένοι.

Οι άνθρωποι με διαταραχή πανικού ίσως αποφεύγουν καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν κρίση πανικού, ενώ μπορεί ακόμη να φοβούνται και να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους (αγοραφοβία).

«Δεν υπάρχει γρήγορη λύση, αλλά αν οι κρίσεις εκδηλώνονται η μία μετά την άλλη, καλό θα είναι να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια»