Διατροφή: Ποιο όσπριο θωρακίζει περισσότερο τον οργανισμό

October 5, 2021
109 Views

Eίναι ένα όσπριο εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μια μοναδική πρώτη ύλη για σούπες, κρύες σαλάτες και ένα σωρό συνταγές. Αυτοί είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να τις εντάξεις τις φακές στη διατροφή σου.

-Έχει αποδειχθεί ότι η συχνή κατανάλωση της φακής μειώνει το ρίσκο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος, αλλά και οι καρδιακές παθήσεις. Αυτό σχετίζεται φυσικά με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φαινόλες. Οι φακές λειτουργούν επίσης σαν αντιοξειδωτικό, προστατεύουν από βακτήρια και ιούς και διαθέτουν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση.

-Οι φακές είναι εξαιρετικά πλούσιες σε πρεβιοτικές ίνες που ενισχύουν την πεπτική λειτουργία του οργανισμού και εγγυόνται την ύπαρξη καλών βακτηριδίων, σημαντικών για την υγεία μας. Μια δίαιτα πλούσια σε ίνες προστατεύει από το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο.

-Όπως όλα τα όσπρια, έτσι και οι φακές διαθέτουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που μειώνει το ρυθμό απελευθέρωσης της ενέργειας στο αίμα. Το γεγονός αυτό βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου σε αυτό. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχουν οι φακές τις κάνουν ιδιαίτερα χορταστικές, βοηθώντας στον έλεγχο της όρεξης.

-Είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, γεγονός που τις κάνει μια πολύ καλή εναλλακτική στο κρέας και το ψάρι. Για την ακρίβεια, το ένα τρίτο των θερμίδων που προσφέρουν οι φακές προέρχεται από πρωτεΐνες.

-Οι φακές είναι πλούσιες σε ίνες και κάλιο, γεγονός που τις κάνει μια εξαιρετική επιλογή για την προστασία της καρδιάς και για την σταθεροποίηση της πίεσης, αλλά και της χοληστερόλης. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή σιδήρου και Βιταμίνης Β1.

Θέλετε κι άλλα για να βάλετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στο τραπέζι σας τις νόστιμες έτσι κι αλλιώς φακούλες;