Τα επόμενα βήματα μετά την εισήγηση-βόμβα της ΕΕΑ!

January 28, 2020
142 Views

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εισηγείται τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ, Ξάνθης μετά τις καταγγελίες περί πολυϊδιοκτησίας.

Έντονη αντίδραση της ασπρόμαυρης οικογένειας με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις – Τα επόμενα βήματα μετά την εισήγηση

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο ποτέ δεν πλήττεις… Ακόμη κι όταν το ενδιαφέρον στους αγωνιστικούς χώρους δεν είναι μεγάλο (κάτι που φέτος δεν ισχύει) πάντα θα υπάρχει κάποιο εξωαγωνιστικό γεγονός για να δημιουργηθεί μία νέα κατάσταση, νέα δεδομένα και νέα πεδία αντιπαραθέσεων.

Κι αυτό ακριβώς συνέβη και τώρα, καθώς από το βράδυ της Δευτέρας η Super League 1 κινείται σε ρυθμούς… Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η ΕΕΑ ανακοίνωσε την ετυμηγορία της εις βάρος της Ξάνθης (μετοχική σύνθεση) και του ΠΑΟΚ (πολυϊδιοκτησία μέσω της εμπλοκής του Ιβάν Σαββίδη στην ακριτική ΠΑΕ) και αποφάσισε να εισηγηθεί τον υποβιβασμό των δύο ΠΑΕ αποδεχόμενη ότι έχουν τελέσει τις καταγγελόμενες παραβάσεις τις οποίες χαρακτηρίζει στην ανακοίνωση της «βαρείες».

Μία απόφαση που ήταν ένα πραγματικό σοκ, καθώς ναι μεν ο Ολυμπιακός από την πρώτη στιγμή διατράνωνε την πεποίθηση του ότι πίσω από τον καπνό υπάρχει (μεγάλη φωτιά), ωστόσο τόσο η Ξάνθη, αλλά πολύ περισσότερο ο ΠΑΟΚ, σε όλους τους τόνους «φώναζαν» ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό…

Τι κρύβει η επόμενη μέρα

Πριν όμως ασχοληθούμε με τον καταιγισμό των ανακοινώσεων που ακολούθησε της δημοσιοποίησης του πορίσματος ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτή η εισήγηση της ΕΕΑ, αλλά και η επόμενη μέρα γενικότερα.

Λογικά σήμερα η Επιτροπή θα στείλει το πόρισμα της στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κι η τελευταία θα το προωθήσει στον Αθλητικό Δικαστή της Super League 1, που είναι (σύμφωνα με το νόμο) αυτός που θα επιβάλλει τις όποιες ποινές.

Για τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού το πόρισμα τους είναι δεσμευτικό, ωστόσο υπάρχουν παραδείγματα όπου αθλητικοί δικαστές έκριναν ότι οι προτεινόμενες ποινές δεν είναι αυτές που πρέπει να επιβληθούν.

Αν πάντως κρίνει ότι αυτά που αποδίδονται στις δύο ομάδες είναι πλήρως αιτιολογημένα, τότε προφανώς θα αποφασίσει την εφαρμογή της ποινής που εισηγείται η ΕΕΑ.

Σ’ αυτή την περίπτωση ΠΑΟΚ και Ξάνθη μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή Εφέσεων (της ΕΠΟ), ενώ αν παραμείνει και εκεί η ποινή, τότε έχουν μια τελευταία ευκαιρία με μια νέα προσφυγή στο CAS (το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο).

Στην περίπτωση όμως που ο αθλητικός δικαστής αποφασίσει να μην επιβάλλει τις συγκεκριμένες ποινές, αλλά να προχωρήσει είτε σε αφαίρεση βαθμών, είτε σε χρηματικό πρόστιμο (ή συνδυασμό και των δύο), τότε αυτός που έχει το δικαίωμα της έφεσης είναι ο ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ.

Αν πάντως ο αθλητικός δικαστής κάνει δεκτή την εισήγηση της ΕΕΑ, τότε η Super League 1 θα βρεθεί μπροστά σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα καθώς ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν η απόφαση του (περί υποβιβασμού) είναι άμεσα εκτελεστέα ή αν οι δύο ομάδες θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να αγωνίζονται έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση στην Επιτροπή Εφέσεων.