Ερώτηση της ΝΔ για τους Στοιχηματζήδες ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης

November 29, 2017
1662 Views

Ερώτηση «φωτια» της ΝΔ για τους ημιπαράνομους στοιχηματατζήδες του Διαδικτύου , οι οποίοι με το μαύρο και αφορολόγητο (τις περισσότερες φορές) χρήμα υποδύονται ενίοτε και τους εκδότες.

Πηγή: Lykavitos.gr

Η οδός Πειραιώς, δείχνει πλέον αποφασισμένη – όπως ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση του σκανδάλου με την Σαουδική Αραβία- να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί τα «συστήματα» (και τα παρασυστήματα) του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού όπως «φωτογραφίζεται» καθαρά στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχουν ιδιοκτήτες ή μέτοχοι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού και έχουν ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΕΣ εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές!

Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών δραστηριοποιούνται επιθετικά το τελευταίο διάστημα στον χώρο των ΕΚΔΟΣΕΩΝ, την ίδια στιγμή που ελέγχονται φορολογικά από τις αρχές, τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα, τα οποία είτε δεν έχουν πληρωθεί, είτε κάποιο «αόρατο» χέρι (προφανώς από το Μαξίμου) πιέζει έτσι ώστε αυτά τα πρόστιμα με κάποιο τρόπο να μην καταλογισθούν.

Όπως συνέβη ακριβώς και στην περίπτωση της διαγραφής προστίμου 32 εκατομμυρίων ευρώ με την ΣΕΚΑΠ,το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι τι είδους ΠΟΛΙΤΙΚΗ συναλλαγή κάνουν οι Στοιχηματζήδες Εκδότες με το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ;

Και γιατί τις πολύ σκοτεινές υποθέσεις ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑΣ φοροδιαφυγής κάποιων διαδικτυακών εταιρειών Τζόγου και των μετόχων τους, το καθεστώς του Μαξίμου προσπαθεί να τις «θάψει»;

Η συνέχεια αλλά και οι ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ αναμένονται συναρπαστικές…

Η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο κατέθεσαν σήμερα Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία ζητούν ενημέρωση για το πως η Κυβέρνηση προτίθεται να αντιμετωπίσει τον παράνομο τζόγο και την απώλεια εσόδων που προκύπτει από αυτόν.

 

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν απαντήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών στις εξής ερωτήσεις:

 

 1. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης για το θέμα του παράνομου τζόγου και της προστασίας των παικτών με βάση και τον πρόσφατο κανονισμό της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ);

 

 1. Τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της σημαντικής απώλειας εσόδων που επιφέρει η ύπαρξη του παράνομου τζόγου για το Κράτος;

 

 1. Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στις εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος, σε ποιο στάδιο βρίσκονται και πόσα έσοδα έχουν εισπραχθεί;

 

 1. Υπάρχουν ιδιοκτήτες ή μέτοχοι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού και έχουν εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές; Υπάρχουν τέτοιοι ιδιοκτήτες οι οποίοι να δραστηριοποιούνται και στον χώρο της ενημέρωσης; Αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο φορολογικός έλεγχός τους; Έχουν γίνει καταλογισμοί και έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα;

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

 

ΠΡΟΣ:   Υπουργό Οικονομικών, κον Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

ΘΕΜΑ:  Πως προτίθεται η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον παράνομο τζόγο και την απώλεια εσόδων από αυτόν;

 

Η συνολική ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιγνίων είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για την Ελληνική κοινωνία και την οικονομία και προϋποθέτει αυστηρό και πλήρες κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο.

Με το Ν. 4002/2011, επιχειρήθηκε η ρύθμιση αυτής της αγοράς, ώστε οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο να μην λειτουργούν χωρίς έλεγχο.

Σύμφωνα με μελέτες και εκθέσεις, τα ποσά που διακινούνται παράνομα, κυρίως μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων, εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 1,5-2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η φορολόγηση επιβάλλεται στα μεικτά κέρδη των παιγνίων (Gross Gaming Revenues-GGRs), τα φορολογικά οφέλη που θα προκύψουν για το Ελληνικό Δημόσιο, αν αντιμετωπιστεί ο παράνομος τζόγος, θα είναι σημαντικά, της τάξεως – σύμφωνα με εκτιμήσεις – των 400-600 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει και η επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΕΠ (Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων) τον Μάιο του 2016, στην οποία αναδεικνύεται η πληθώρα νέων, παράνομων ιστότοπων τυχερών παιχνιδιών που λειτουργούν στην χώρα μας.

Εξέλιξη που η ίδια Επιτροπή θα όφειλε να αποτρέπει, αλλά, όπως αποδεικνύεται, δεν έχει λάβει κανένα δραστικό μέτρο πάταξης του φαινομένου.

 

Πρόσφατα προαναγγέλθηκαν άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων από τον Υπουργό Οικονομικών, τις οποίες και αναμένουμε.

Όμως, εγείρονται απορίες και ερωτηματικά από την επί μακρόν αδράνεια της Κυβέρνησης να διαμορφώσει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, και ενώ το πρόβλημα του παράνομου τζόγου διογκώνεται, ευνοώντας σύμφωνα με τον Προωθυπουργό ακόμα και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Απορίες που έρχονται να προστεθούν στην αδυναμία της Κυβέρνησης να περιορίσει την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, πεδία στα οποία οι επιδόσεις της είναι από ανύπαρκτες έως εξαιρετικά χαμηλές.

Την ίδια στιγμή, αποτελεί συνειδητή Κυβερνητική επιλογή η υπερφορολόγηση των έντιμων και συνεπών φορολογούμενων, όπως πρόσφατα παραδέχτηκε στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο της.

 

Κατόπιν αυτών,

 

Ερωτάται o  κ. Υπουργός:

 

 1. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης για το θέμα του παράνομου τζόγου και της προστασίας των παικτών με βάση και τον πρόσφατο κανονισμό της ΕΕΕΠ;

 

 1. Τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της σημαντικής απώλειας εσόδων που επιφέρει η ύπαρξη του παράνομου τζόγου για το κράτος;

 

 1. Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στις εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος, σε ποιο στάδιο βρίσκονται και πόσα έσοδα έχουν εισπραχθεί;

 

 1. Υπάρχουν ιδιοκτήτες ή μέτοχοι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού και έχουν εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές; Υπάρχουν τέτοιοι ιδιοκτήτες οι οποίοι να δραστηριοποιούνται και στον χώρο της ενημέρωσης; Αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο φορολογικός έλεγχός τους; Έχουν γίνει καταλογισμοί και έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα;

 

Αθήνα, 29.11.2017

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές :

 

 1. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 2. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
 3. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
 4. ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 5. ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚOΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 6. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
 7. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

 1. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 2. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ)
 3. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 4. ΤΡΑΓΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 5. ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 6. ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
 7. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΗΣ)