Κίνδυνος τιμωρίας για τους διεθνείς του Ολυμπιακού

November 14, 2017
268 Views

Οι παίκτες του Ολυμπιακού ανακοίνωσαν ότι είναι αδύνατο να συμμετάσχουν στις υποχρεώσεις των εθνικών τους ομάδων στα προκριματικά του Νοεμβρίου, συνεπώς (αν συμπεριληφθούν στην τελική κλήση από τον Θανάση Σκουρτόπουλο) κινδυνεύουν με ποινή δυο αγωνιστικών από την Basket League.

Η περίπτωση μηδενισμού και αφαίρεσης 2 βαθμών των ερυθρολεύκων δεν υφίσταται πλέον, διότι πρόκειται για απόφαση των ίδιων των αθλητών, ενώ δεν υπάρχει και θέμα τραυματισμού.

Είναι άρνηση για προφανή λόγο (υπάρχει υποχρέωση στην Ευρωλίγκα) των παικτών και γι’ αυτή την περίπτωση η πρόβλεψη του αθλητικού νόμου είναι σαφής.

Πρόκειται για το άρθρο 94 του πειθαρχικού κώδικα, παράγραφος 2:

Σε παίκτη που αρνείται αδικαιολόγητα την συμμετοχή του στην προετοιμασία και τις αγωνιστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Ομάδας,  επιβάλλεται αυτοδίκαια και αυτεπάγγελτα, η ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες πρωταθλήματος και Κυπέλλου της ομάδας του. Ο αριθμός των αγώνων αποκλεισμού του είναι ίσος με τους αγώνες που θα συμμετάσχει η Εθνική στα πλαίσια των διεθνών αγωνιστικών εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας“.

Άρα δύο αγώνες θα έχει η Εθνική, (στις 24/11 με τη Μεγάλη Βρετανία στο Λέστερ και στις 27/11 με το Ισραήλ στο Ηράκλειο), από δύο ματς πρωταθλήματος θα απουσιάσουν οι παίκτες του Ολυμπιακού. Αυτό – επαναλαμβάνουμε – θα συμβεί μόνο αν συμπεριληφθούν στις τελικές κλήσεις του Σκουρτόπουλου. Για τα παιχνίδια της EuroLeague δεν υπάρχει ποινή, με βάση τον κανονισμό της διοργάνωσης.

Βέβαια υπάρχει και το 94.1 που λέει το εξής:

Επειδή η επιβολή ποινής σε αθλητή είναι πράξη που χαρακτηρίζεται σαν ακραία επιβάλλεται η πρότερη εξάντληση μέτρων σωστής διαπαιδαγώγησης και διαμόρφωσης του χαρακτήρα των αθλητών, που επιλέγονται στα εθνικά συγκροτήματα, η προβολή αθλητικών προτύπων, η κατανόηση και αναγνώριση του κύρους και της σημασίας της ιδιότητας του διεθνή αθλητή, έτσι ώστε η εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους που πηγάζουν από αυτή να είναι ενσυνείδητη και εκούσια“.

Για να ολοκληρώσουμε: αν τελικά επιβληθούν δύο αγωνιστικές στους παίκτες του Ολυμπιακού (κατ αρχάς στους Ελληνες), αυτοί θα χάσουν το εντός έδρας ματς με τον Κόροιβο (03/12) και το εκτός με την ΑΕΚ (10/12).

Για τους Μιλουτίνοφ και Στρέλνικς, θα επιληφθεί η FIBA.

Leave a Comment

Your email address will not be published.