Η UEFA αξιώνει 16 θέσεις στο Μουντιάλ 2026

February 10, 2017
477 Views

Η Ευρώπη θέλει 16 θέσεις στο διευρυμένο με 48 ομάδες Μουντιάλ 2026, επανέλαβε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντρερ Σέφεριν. Η FIFA αποφάσισε τον περασμένο μήνα να προσθέσει 16 ομάδες στην τελική φάση της διοργάνωσης, με μία πρώτη σειρά 16 ομίλων των τριών ομάδων και τις δύο πρώτες να αποκτούν δικαίωμα πρόκρισης.

«Εμείς σκεφτόμαστε να ζητήσουμε τουλάχιστον 16 θέσεις για τις ευρωπαϊκές ομάδες, καθώς και μια άλλη προϋπόθεση ότι κάθε ευρωπαϊκή ομάδα θα είναι σε διαφορετικό όμιλο,» δήλωσε ο Σέφεριν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA στην Νιόν της Ελβετίας.

«Στη συνέχεια, αν είναι αλήθεια ότι είμαστε τόσο καλοί, ότι η ποιότητα είναι με το μέρος μας, τότε πιστεύω ότι και οι 16 ευρωπαϊκές ομάδες μπορούν να προκριθούν στο δεύτερο γύρο …». Δεκατρείς ευρωπαϊκές ομάδες βρέθηκαν στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία το 2014, το οποίο κέρδισε η Γερμανία. Η FIFA αναμένεται να επιβεβαιώσει τις ποσοστώσεις για κάθε ήπειρο κατά την συνεδρίασή της στο Μπαχρέιν το Μάιο.

Εν τω μεταξύ, στο μέλλον οι πρόεδροι της UEFA θα έχουν περιορισμένη θητεία, το μέγιστο τρεις και συνολικά 12 χρόνια, όπως αποφασίστηκε χθες. Στο παρελθόν οι πρόεδροι τη UEFA δεν είχαν τέτοιους περιορισμούς, με τον Λέναρντ Γιόχανσον να βρίσκεται σε αυτή την θέση για 17 χρόνια. Ο Σέφεριν, που αντικατέστησε τον Γάλλο Μισέλ Πλατινί, τον Σεπτέμβριο, έχει δεσμευτεί να κάνει μεταρρυθμίσεις. Άλλες αλλαγές, εκτός από αυτή που αφορά την θητεία των προέδρων, περιλαμβάνουν τη χορήγηση δύο θέσεων μελών στην εκτελεστική επιτροπή της, στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης Συλλόγων (ECA).

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που η εκτελεστική επιτροπή έδωσε μια ομόφωνη στήριξη για τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούμε απαραίτητες για την ενίσχυση της UEFA», είπε ο Σέφεριν. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι ενώσεις-μέλη μας θα εγκρίνουν τις καλές αυτές προτάσεις, για να δημιουργήσουμε μια ισχυρότερη και πιο διαφανή UEFA για το καλό του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου». Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει τώρα να επικυρωθούν στο συνέδριο της UEFA στις 5 Απριλίου στη Φινλανδία.