Εξάρθρωση κυκλώματος με τυχερά παιχνίδια και παράνομο στοίχημα

December 13, 2012
469 Views

Σε «ναούς» του παράνομου τζόγου είχαν μετατρέψει επιχειρήσεις στο Βόλο τα μέλη κυκλώματος που εξάρθρωσαν αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας. Ειδικότερα σε Βόλο και Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν συνολικά 44 άτομα, από τα οποία 26 είναι μέλη της οργάνωσης, ενώ τρία από αυτά αποτελούν την «αρχηγική ομάδα». Στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 87 άτομα.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας 37χρονος ο οποίος φέρεται να είναι ο «αρχηγός» της οργάνωσης, καθώς και οι δύο «υπαρχηγοί» μια 34χρονη και ένας 39χρονος. Από την Αστυνομία αναζητούνται άλλα οχτώ μέλη του κυκλώματος, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη ταυτοποίηση και των υπολοίπων κατηγορουμένων. Επίσης τα χρήματα που έβγαζαν από την παράνομη δραστηριότητα τα «ξέπλεναν» μέσα από αγορές ακινήτων, πολυτελών αυτοκινήτων και σκαφών.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι εμπλεκόμενοι για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές λάμβαναν αυστηρά μέτρα «προστασίας» και χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερο «κώδικα» συνεννόησης στις μεταξύ τους επικοινωνίες και επαφές. Επίσης υπολογίζεται ότι τα συνολικά έσοδα της οργάνωσης κατά την τελευταία πενταετία ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες προς το Δημόσιο φόροι εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ

Από την πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών διαπιστώθηκε πως οι δράστες από το 2007 είχαν ξεκινήσει την ενασχόληση με τον παράνομο τζόγο. Πιο αναλυτικά, όπως ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «τα μέλη του κυκλώματος που ανέρχονται στα 34 λειτουργούσαν πάντοτε υπό την καθοδήγηση και την εποπτεία των αρχηγικών στελεχών, με αντικείμενο την εξαπάτηση μεγάλου αριθμού πολιτών. Αυτό γινόταν αρχικά, μέσω της διενέργειας διαφόρων τυχερών παιγνίων, τύπου «φρουτάκια», σε καταστήματα. Από το Δεκέμβριο του 2011 η δράση τους επεκτάθηκε και στο «παράνομο στοίχημα», καθώς εξαπατούσαν πολίτες και στοιχημάτιζαν παράνομα για λογαριασμό τους, μέσω ιστοσελίδας, σε αγώνες ποδοσφαίρου του ελληνικού και ξένου πρωταθλήματος».

Όπως είπαν, το κύκλωμα διατηρούσε και εκμεταλλευόταν δίκτυο έξι καταστημάτων (« internet cafe » και καφετέριες) στο Βόλο, τη Νέα Ιώνια και τον Αλμυρό Μαγνησίας. Επίσης προκειμένου να δυσκολεύουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών χρησιμοποιούσαν συνεργαζόμενα άτομα, «μαριονέτες», που εμφανίζονταν ως υπεύθυνοι των καταστημάτων ή κάτοχοι των αδειών λειτουργίας τους.

Επιπλέον, στα καταστήματα αυτά είχαν εγκαταστήσει κάμερες παρακολούθησης για την έγκαιρη ενημέρωση και αναγνώριση, σε περίπτωση προσέγγισης αστυνομικών, καθώς και πολλά ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. κατά την είσοδο αστυνομικών για διενέργεια ελέγχου, απενεργοποιούσαν, με τη χρήση τηλεκοντρόλ, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους οποίους διεξάγονταν τα παράνομα παιχνίδια ενώ παράλληλα διέθεταν υποδομή (υαλοπίνακες σκούρου χρώματος για τον περιορισμό της ορατότητας, διπλές πόρτες ασφαλείας με αντίθετη φορά ανοίγματος), ώστε η είσοδος οποιουδήποτε ατόμου να γίνεται «ελεγχόμενα».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας τα καταστήματα λειτουργούσαν συγκαλυμμένα, ως «μίνι καζίνο» όλο το 24ωρο. Ειδικότερα παρείχαν στους πελάτες-παίκτες διευκολύνσεις, όπως μεταφορικό μέσο για τη μετάβαση και αποχώρηση τους, αλλά και άλλες παροχές, όπως δωρεάν καφέ, ποτά και φαγητό και επιπλέον σε τακτά χρονικά διαστήματα, για την προσέλκυση πελατών, διενεργούσαν κληρώσεις μεγάλων χρηματικών ποσών.

Από την έρευνα προέκυψε επίσης πως τα μέλη της οργάνωσης και ειδικά αυτά της «ιεραρχίας» έπαιρναν αυστηρά μέτρα «προστασίας». Ενδεικτικά, χρησιμοποιούσαν πολλούς αριθμούς τηλεφώνων, που άλλαζαν συνεχώς, ενώ πάντοτε ήταν «δηλωμένες» σε αλλά πρόσωπα. Επιπλέον ήταν ιδιαιτέρα προσεκτικοί στις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά και στις προσωπικές τους επαφές και χρησιμοποιούσαν συνθηματικές φράσεις και ιδιαίτερο «κώδικα» συνεννόησης.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν πως σε μια περίπτωση ο 37χρονος μαζί με ένα ακόμη μέλος του κυκλώματος χτύπησαν κάποιον και τον εκφόβισαν προκειμένου να μην καταγγείλει στην Αστυνομία την παράνομη δραστηριότητά τους και στη συνέχεια μεθόδευσε τον αναγκαστικό εγκλεισμό του σε ψυχιατρικό κατάστημα, ώστε να αποδυναμώσει την αξιοπιστία του σε περίπτωση καταγγελίας.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια των συλληφθέντων, στα καταστήματα και σε αποθήκη. Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. βρήκαν και κατάσχεσαν πέντε πολυτελή αυτοκίνητα, δυο σκάφη από τα οποία το ένα ταχύπλοο μοτοποδήλατο και το άλλο φουσκωτό ταχύπλοο με δυο κινητήρες, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, από τα οποία προκύπτει διακίνηση χρηματικών ποσών, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, έγγραφα κατοχής άυλων τίτλων διαφόρων τραπεζών μεγάλων χρηματικών ποσών, συνολικής αξίας περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, 194 πλήρη συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, με τα οποία διενεργούνταν τυχερά παιχνίδια, 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κάμερες καταγραφής, βίντεο, τηλεκοντρόλ και άλλα ηλεκτρονικά είδη, 280.000 ευρώ περίπου, 248 δολάρια ΗΠΑ, 140 δολάρια Καναδά, 47 χρυσές λίρες Αγγλίας, 1 μοτοσικλέτα, 2 ποδήλατα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, συμβόλαια αγοράς ακινήτων, 17 κινητά τηλέφωνα και 4 συσκευασίες κάνναβης συνολικού βάρους 265,4 γραμμαρίων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου.

Leave a Comment

Your email address will not be published.